Kwaliteitszorg RU langs meetlat

Het worden hete dagen deze zomer voor de RU. De NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, heeft een nieuwe instellingsbrede toets waarmee ze nagaat of opleidingsinstellingen genoeg zorg dragen voor hun kwaliteit, zo meldt ScienceGuide. Samen met de TU Delft bijt de RU het spits af. Op 30 juni en 1 juli zijn de Delftenaren de eersten die aan de toets onderworpen worden. De RU volgt op 6 en 7 juli.

De instellingstoets kwaliteitszorg, zoals deze nieuwe toets genoemd wordt, is 'het keurmerk dat tot uitdrukking brengt dat de interne kwaliteitszorg en de inzet tot verbetering van de resultaten van een instelling voor hoger onderwijs voor zover die betrekking heeft op de kwaliteit van haar opleidingen door het accreditatieorgaan positief is beoordeeld', aldus de site van de NVAO. De RU moet dus laten zien dat ze gewoon heel erg goed is in het beoordelen van haar eigen kwaliteit. Zakt een universiteit of hogeschool voor de instellingstoets, dan zit ze drie jaar vast aan aanvullende beoordelingen, die moeten vaststellen of de instellingen nog steeds in aanmerking komen voor accreditatie.

Vandaag werd overigens bekend dat de CDA en de VVD zich daarnaast in de Tweede Kamer hard gaan maken voor uitbreiding van de kwaliteitscontroles met een sectorale kwaliteitstoetsing. Hierbij worden de prestaties van de RU vergeleken met andere universiteiten in Nederland. Hoezeer deze maatregelen het gevolg zijn van de problematiek rond InHolland is niet bekend.