Hoogleraar RU wint Spinozapremie

Vandaag maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de winnaars van de prestigieuze Spinozapremie bekend. De Spinozapremie is de belangrijkste onderscheiding voor Nederlandse onderzoekers en wordt jaarlijks aan maximaal vier onderzoekers toegekend. Dit jaar werd de Nijmeegse hoogleraar Heino Falcke door de twaalfkoppige jury bekroond. Falcke is de negende onderzoeker die aan de Radboud Universiteit verbonden is en de prijs mag ontvangen.

Falcke is hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica en doet onderzoek naar zwarte gaten. In 2004 ontdekte hij met een team astronomen een zwart gat in het centrum van ons melkwegstelsel. Daarnaast houdt hij zich bezig met LOFAR (LOw Frequency ARray), de radiotelescoop in aanbouw bij Exloo, voor de leek niet meer dan een verzameling PVC-buizen in een weiland.

De premie bedraagt 2,5 miljoen euro. Met dat geld wil Falcke jonge onderzoekers aantrekken, LOFAR verder ontwikkelen en meer onderzoek doen naar verre zwarte gaten. Tegen NRC.nl verklaart hij dat het misschien ook tijd is voor een nieuwe uitdaging: 'Verre zwarte gaten trekken me, maar tegelijk is dat, hoe gek het misschien ook klinkt, toch een beetje conventioneel onderzoek. Daarom wil ik daarnaast een speurtocht naar onbekende objecten ondernemen.'