[UPDATE] Arts en Humanities matig op RU

De RU heeft een magere score behaald op de nieuwe lijst van het netwerk voor hogere educatie, Quacquarelli Symonds. De ranking richtte zich op zes vakgebieden die tot de Arts & Humanities groep behoren, in Nijmegen vergelijkbaar met de Faculteiten van Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en Letteren.

Slechts in één van de zes lijstjes schaart de RU zich bij de beste honderd universiteiten. Op het vakgebied linguïstiek zit onze universiteit tussen de vijftigste en honderdste positie. Andere Nederlandse universiteiten doen het aanmerkelijk beter. Zo staat de Universiteit Leiden in elk lijstje in de top honderd, waarvan viermaal bij de beste vijftig. De Universiteit van Amsterdam is op het gebied van de linguïstiek de 22e universiteit ter wereld. Ook de universiteiten van Groningen en Utrecht en de Vrije Universiteit doen het beter dan de RU. De top drie bestaat in elk vakgebied op een enkele uitzondering na uitsluitend uit de universiteiten van Harvard, Oxford en Cambridge.

De ranglijst is gebaseerd op publicaties en de reputatie van de onderzoekers aan die universiteit. Of er een verband is met de kwaliteit van het onderwijs is dus de vraag. Toch blijft het pijnlijk voor de RU dat andere universiteiten in Nederland op alle gebieden beter blijven scoren. Moet de universiteit meer gaan investeren in baanbrekend onderzoek en het aantrekken van gerespecteerde wetenschappers of moet ze zulke ranglijsten laten voor wat ze zijn?

Update: Willem Hooglugt, woordvoerder van het College van Bestuur, reageert: 'Het genoemde onderzoek is niet nieuw, maar gebaseerd op de gegevens uit 2010, die ook verwerkt zijn in de totale QS-ranking, waar de RU op plaats 149 staat. Het is duidelijk dat de RU qua reputatie achterloopt. Wat betreft de objectieve gegevens, de citaties van onze publicaties, doen we het juist relatief goed. Dat betekent dat de reputatie van de RU nog niet gebaseerd is op de werkelijke prestaties.'