Nobelprijswinnaar brouwt wodka

Dat Nobelprijzen worden uitgereikt wegens het verrichten van grensverleggend onderzoek, dat wisten we al. De praktische toepassing is vaak minder voor de hand liggend. Zo niet bij het onderzoek over grafeen, waarmee Andre Geim, bijzonder hoogleraar aan de RU, de Nobelprijs voor de Natuurkunde heeft gewonnen.

In vervolgstudies onderzoeken Geim en zijn kompanen namelijk de eigenschappen van het materiaal. Grafeen is in feite een vel koolstof met een dikte van slechts een enkele atoom. Het is het sterkste materiaal bekend en tevens een van de snelste stroom- en hittegeleiders. Daarnaast blijkt nu dat het water perfect kan doorlaten, terwijl het alle andere stoffen tegenhoudt. En daar wordt het interessant.

De Nobelprijswinnaar heeft zuurstofatomen en grafeen gecombineerd om een zeer dun rooster te maken. Voor het onderzoeksteam was het doel waarschijnlijk meteen duidelijk. Zij plaatsten het filter op een fles wodka en wachtten af. Het water ontsnapte, terwijl de alcohol achterbleef en de wodka steeds sterker werd. Zo heeft de Hollander niet alleen het perfecte materiaal, maar ook het perfecte drankje gemaakt.