Een robot op onderzoek: Radbot

Eerder maakten we in de filmwereld al kennis met R2, de Starwars-robot die tijdens zware ruimtegevechten schepen kon repareren, Wall-E, een kleine robot gebouwd om de aarde eens grondig schoon te maken en Optimus Prime, hij die samen met de Autobots streed tegen het kwaad. Wat de filmwereld nog miste was een robot die kijkt waar wetenschappers precies onderzoek naar doen. De Radboud Universiteit biedt oplossing en presenteert Radbot, het bewijs dat onze alma mater de student uitermate serieus neemt.

In de filmreeks gaat Radbot opzoek naar antwoorden uit de wetenschap. Wat kan de mens bijvoorbeeld leren van evolutie bij vissen? Wat mag je in Nederland eigenlijk wel of niet downloaden? Daarnaast is de robot uitgerust met een holografische beamer in zijn arm waarmee hij een persoon met een interessante vraag kan projecteren. Deze techniek geeft de kijker het idee dat de vraag in persona aan de wetenschapper wordt gesteld. Dit effect wordt versterkt door het overtuigende acteerwerk van de bevraagde onderzoekers die net doen of er iemand voor hen staat.

Heb je een vraag met betrekking tot een onderzoek maar vindt je het toch lastig deze hoogstpersoonlijk aan de wetenschapper te stellen, schakel dan Radbot in. Wie weet kom je dan zelfs met naam- en achternaam in een aflevering van Radbot.