Online colleges, een goed idee voor de RU?

Veel Nederlandse universiteiten willen het, massive open online courses (MOOC), oftewel: online colleges die voor iedereen toegankelijk zijn. De Universiteit van Amsterdam en TU Delft zijn er zelfs al mee begonnen, binnenkort volgt de Universiteit van Leiden en ook in Groningen bestaat de wens voor dergelijke colleges. Is er ook aan de RU enthousiasme voor online colleges?

Het College van Bestuur (CvB) laat via woordvoerder Martijn Gerritsen weten dat 'het nog geen standpunt heeft ingenomen over het online aanbieden van colleges voor een breed publiek'. Wellicht is de ambitie er wel, maar het CvB heeft blijkbaar nog geen zin om er op dit moment over te praten.

Dan maar naar de partijen die wel eens bij het CvB aanschuiven, de Ondernemingsraad bijvoorbeeld. Ook daar is echter weinig te halen. 'Ik wil niet op de zaken vooruit lopen. Als dit punt wordt besproken zullen we daar met alle partijen intern een discussie over moeten voeren', zegt Henk de Jager, voorzitter van de raad van RU-medewerkers. En de studenten? Wederom weinig enthousiasme. 'Ik sta in principe wel sympathiek tegenover het idee, maar zou eerst graag zien dat er weblectures (het opnemen en terug kunnen kijken van colleges voor studenten aan de RU, red.) worden gerealiseerd op alle faculteiten', zegt Patrick Verleg, voorzitter van de Universitaire Studentenraad. 'Daarna zou je eens kunnen kijken of het een idee is om de beste colleges op het web aan te bieden, dat zou een mooie promotie voor de universiteit zijn.'

Al met al weinig positivisme onder deze drie partijen voor de MOOC-colleges, dus laat jij het maar weten. Openbaar aanbieden van colleges, een goed idee?