Onduidelijkheid over onderwijsvisie

Een fikse woordenwisseling in de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) vanmiddag. Onderwerp van discussie: de onderwijsvisie die het College van Bestuur (CvB) onlangs naar de Universitaire Studentenraad (USR) en de Ondernemingsraad stuurde.

Het document (.pdf), tot stand gekomen na intensief overleg tussen onderwijsdirecteuren van de verschillende studies, behelst een visie en een aantal maatregelen die faculteiten kunnen nemen. Met name bij die maatregelen staan een aantal opmerkelijke zaken. Zo kunnen faculteiten kiezen om studenten alleen toegang te geven voor tentamens als er een bepaald cijfer is behaald bij de eerste kans of om een verplicht mentoraat in het tweede of derde studiejaar in te stellen. Daarnaast werd de wens voor meer gelijke roosters op de verschillende faculteiten uitgesproken. Het College schreef dat het 'overweegt te bepalen dat het onderwijs in de bachelorfase, inclusief de toetsing, voortaan op de gehele instelling geprogrammeerd wordt in 4 kwartalen van 10 weken'.

Nogal verstrekkende maatregelen dus, maar volgens rector Bas Kortmann wordt niets centraal verplicht. 'We gaan niet zeggen: "het moet zus en het moet zo". Zie het als een mandje met eieren waar de faculteiten en opleidingen eieren uit kunnen kiezen. Bovendien heeft de paashaas nog meer eieren verstopt, die faculteiten zelf in dat mandje kunnen leggen', doelend op initiatieven voor onderwijsverbetering die vanuit de faculteiten of opleidingen kunnen komen. Bovendien gaf de rector aan dat het CvB zich onthoudt van een mening over de afzonderlijke maatregelen, alhoewel hij wel aangaf dat faculteiten moet oppassen met bijvoorbeeld de maatregel omtrent de herkansingen als er ook andere maatregelen moeten worden doorgevoerd.

Allemaal leuk en aardig, zo'n mandje met eieren van de paashaas, maar USR-lid Wouter Exterkate was 'niet tevreden' met die uitleg van de visie en bijbehorende. 'Is het niet raar om suggesties te doen waar het CvB het niet mee eens is?', vroeg hij. USR-voorzitter Verleg voegde daar aan toe: 'Wat gebeurt er als faculteiten uit de pas lopen en zich niet houden aan het visiestuk?' Niet veel, gaf rector Kortmann toe. Het visiestuk wordt, evenals de maatregelen, niet verplicht voor faculteiten.

Met die vrijblijvendheid ligt het niet voor de hand dat er daadwerkelijk grote veranderingen aankomen in het onderwijs aan de RU. Rector Kortmann vatte de discussie in ieder geval luchtig op. 'Met al die eieren begin ik me een beetje... Nouja, ik zal maar niet zeggen hoe ik me voel.'