Reftermaaltijd wordt plofkipvrij

Na de zomer kun je voortaan zonder schuldgevoel je portie kip halen bij de Refter. Het Facilitair Bedrijf (FB) van de RU doet vanaf komend collegejaar namelijk de plofkip in de ban. Niet alleen de Refter, maar ook alle andere eetgelegenheden op de campus worden dus meer ethisch verantwoord.

Gusta Cirkel, directeur van het FB, geeft aan dat de verandering uit eigen initiatief wordt doorgevoerd. 'Wij zijn al een tijd bezig om Fairtrade en biologische producten onder de aandacht van studenten en medewerkers te brengen. We bieden al elke week een biologisch stukje vlees aan. Nu wordt het tijd dat de plofkip er ook aan gelooft.' De hogere kosten voor het diervriendelijk gefokte pluimvee worden niet doorberekend in de prijs van de Reftermaaltijden.

Of in de toekomst steeds meer biologisch vlees zal worden verwerkt in de keuzemenu's, is afhankelijk van het wel of niet vinden van een betaalbare leverancier. Cirkel: 'In de huidige markt is het de vraag of dit geleverd kan worden in grote hoeveelheden voor een vriendelijke prijs. Momenteel werken wij samen met een coörporatie in de Betuwe. Wij halen daar soms al groente en fruit, vanaf september zullen wij de kip bij die boeren afnemen. Wellicht is daar in de toekomst ook meer mogelijk met het vlees.'