Vooraanmeldingen Radboud stijgen

De Radboud Universiteit is in trek. Dit bevestigen de cijfers die gisteren bekend werden (.pdf). De vooraanmeldingen in Nederland zijn fors gestegen, bijna iedere universiteit krijgt te maken met een stijging in het aantal eerstejaars studenten. Ook in Nijmegen werd een stijging van de nieuwe aanmeldingen verwacht en deze lijkt er ook te komen. Dit is opvalland aangezien het aantal eindexamenkandidaten nauwelijks is toegenomen. Kleine nuance, de cijfers werden bekend vlak nadat minister Bussemaker aankondigde dat het sociaal leenstelsel voor bacheloropleidingen met een jaar wordt uitgesteld. Het effect van deze maatregel is wellicht nog niet te merken in de cijfers.

Volgens de nieuwe vooraanmeldingsgegevens stijgt het aantal studenten aan de Radboud Universiteit met 18 procent. Dit betekent dat er ten opzichte van 2012 zo’n 708 meer vooraanmeldingen zijn in week 24. Vooral het aantal eerstejaars aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid stijgt aanzienlijk met 61 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het lijkt dus dat de universiteit zich kan gaan opmaken voor een fikse toename van studenten in Nijmegen.

De trek naar universiteiten in Nederland lag echter mogelijk in het verlengde met de aangekondigde maatregelen dat de studiefinanciering vervangen zou worden door een sociaal leenstelsel. De vooraanmeldingen bleken hierdoor de pan uit te rijzen omdat studenten die in september zouden beginnen wel nog studiefinanciering zouden ontvangen. Dit werd al duidelijk bij de grote interesse tijdens de open dag van de Radboud Universiteit. Nu de maatregel van het sociale leenstelsel met nog zeker een jaar is uitgesteld, is het afwachten wat de cijfers gaan doen. Wellicht kiezen sommige eindexamenkandidaten er alsnog voor een tussenjaar te nemen voordat zij in het studentenleven duiken.