RU zakt wederom op Shanghai-ranking

Ieder jaar is het voor universiteiten weer spannend op welke plaats zij terecht zijn gekomen in de 'Shanghai-ranking', die officieel deĀ Academic Ranking of World Universities heet. Deze prestigieuze ranking wordt jaarlijks door de universiteit van Shanghai gepubliceerd en is een van de graadmeters voor de kwaliteit van een universiteit. Vorig jaar zakte de Radboud Universiteit al drie plekken naar 138, dit jaar blijkt de RU op plaats 140 uit te komen. De ranking is voornamelijk gebaseerd op onderzoeksprestaties en publicaties van artikelen in gerenommeerde tijdschriften als Nature en Science. Dat is dan ook de verklaring van de RU voor de kleine achteruitgang is: 'Het vijfjaargemiddelde van het aantal publicaties in Nature en Science is licht afgenomen. De verschillen zijn echter klein.'

Als het om Nederlandse universiteiten gaat, eindigt de RU met deze 140e plaats in de middenmoot. De Universiteit Utrecht steeg naar plek 52, de Rijksuniversiteit Groningen drong de top-100 binnen en de Universiteit van Leiden eindigt op plaats 74. Enkele andere Nederlandse universiteiten eindigden, net als de RU, tussen de 100e en 150e plek. De TU Eindhoven en de Universiteit van Twente deden het een stuk slechter: beide universiteiten bleven steken in de categorie 301-400.

Sinds het uitkomen van de lijst in 2003 eindigde de Harvard University op de eerste plaats en ook dit jaar is daar geen verandering in gekomen.