RU niet langer beste brede universiteit

De Radboud Universiteit is volgens het weekblad Elsevier niet langer de beste brede universiteit van Nederland. De Universiteit Leiden mag zich komend jaar de beste brede universiteit noemen.

Ieder jaar heeft het weekblad een bijlage over het hoger onderwijs. Er wordt door de redactie onderscheid gemaakt tussen brede, specialistische en technische universiteiten. Elsevier heeft voor het samenstellen van de ranglijsten van universiteiten gekeken waar studenten volgens de Nationale Studenten Enquête ‘bovengemiddeld tevreden’ zijn over hun ‘studie in het algemeen’. Vragen over bijvoorbeeld docenten, gebouwen, onderwijsprogramma en roosters, zijn niet meegewogen in deze ranglijst. De totaalscore zegt dus weinig over de afzonderlijke opleidingen. Vorig jaar wist de Radboud Universiteit met slechts een punt verschil nipt te winnen van de Universiteit Leiden. Hoe groot het verschil dit jaar is, is nog niet bekend.

Voor de RU betekent dit dat veel informatiefolders, banners en e-mailhandtekeningen aangepast moeten worden: daar prijkt vooralsnog het logo van de beste brede universiteit op.