Cursus- en tentameninschrijving wordt gekoppeld

Vanaf volgend collegejaar ben je automatisch ingeschreven voor een tentamen, nadat je bent ingeschreven voor een cursus. Dat heeft het College van Bestuur (CvB) laten weten aan de Universitaire Studentenraad (USR) in een zojuist verstuurde brief.

Al in januari deed de USR een oproep voor deze koppeling en eind november werd opnieuw aandacht gevraagd voor het versnipperde inschrijvingsbeleid. Dat er eerder geen koppeling mogelijk was, kwam volgens het CvB volgens 'ontoereikende technische mogelijkheden' in Osiris. Er moest namelijk een uitzondering op de automatische tentameninschrijving worden gemaakt in verband met de harde knip. Door die wettelijke regeling mag je pas aan je master beginnen, na afronding van je bachelor. Dat betekent dat je geen mastertentamens mag maken, maar het staat je wel vrij om onderwijs te volgen. Onder andere aan de Faculteiten der Sociale Wetenschappen en Letteren is al een koppeling tussen cursus- en tentameninschrijving. Het is niet bekend hoe zij de technische problemen hebben ondervangen.

In een nieuwe versie van Osiris is het mogelijk om uitzonderingen te maken op de automatische inschrijving. Het CvB geeft aan verheugd te zijn: 'Het is in lijn met de gedachte dat het normaal is dat na het volgen van onderwijs ook direct het bijbehorende tentamen wordt afgelegd.' Ook de USR is tevreden met deze uitkomst en hoopt dat volgend jaar alle studenten op dezelfde wijze toegang krijgen tot een tentamen.

Voor een hertentamen moet je jezelf nog wel aanmelden. Bij te laat inschrijven krijg je een boete, variƫrend van 5 tot 25 euro. Het CvB wil dat het bedrag uniform wordt en gaat hierover in overleg met de faculteiten.