De tien punten van asap zijn nu ook bekend

Studentenpartij asap presenteert vandaag haar tienpuntenlijst. ANS mocht van tevoren alvast spieken. Wat staat dit jaar op de tienpuntenlijst?

AKKUraatd en asap kunnen samen strijden voor een aantal punten, het programma van de roodbroeken en de tienpuntenlijst van asap overlappen namelijk op een aantal terreinen. Zo komen het beschikbaar stellen van digitale readers en de kritiek op Engelstalige kwaliteiten van docenten overeen. Ook zijn ze het eens dat de fietsenmaker moet terugkeren naar de campus.

Vergeleken met de tienpuntenlijst en bijbehorende toelichting (.pdf) van vorig jaar is zeker de helft hetzelfde. De partij strijdt nog steeds voor een betere campus, waar studenten 'niet meer hoeven te duimen voor een plekje in de UB'. Daarnaast komen de punten over in het buitenland studeren, actieve studenten, een beter wifi-netwerk, betere Engelse taalvaardigheid van docenten en het stoppen van de verschoolsing overeen met vorig jaar. tienpuntenlijstv2_1Lijsttrekker Mark Vlek de Coningh: 'Het is inderdaad zo dat een deel van de punten overeenkomen, maar met een hoop dingen die in het verleden zijn aangekaart, zijn we nog niet klaar. In de toekomst willen we bijvoorbeeld verder met de campus als ideale werkplek.'

Studenten die gaan besturen of aan een andere faculteit willen studeren, worden bij asap flink geholpen. Het moet makkelijker worden om een minor aan een andere faculteit te volgen. Om dit te bewerkstelligen zouden bijvoorbeeld de pagina's op de RU-website betere informatie moeten bieden aan minorzoekende studenten. Wie wil besturen, zou volgens asap moeten kunnen rekenen op voldoende steun van de opleiding, dit kan door verplichtingen te versoepelen of een oogje dicht te knijpen bij werkgroepinschrijvingen.

De voor asap gewoonlijke punten mogen niet ontbreken. Open deuren en loze kreten als ‘gebruik de kennis van studenten’ en ‘stimuleer het academisch klimaat’ staan dan ook op de lijst. Toch zijn deze punten volgens Vlek de Coningh onmisbaar, ‘in de toelichting zie je de punten dan ook concreet uitgelegd’. Volgens hem houdt het academisch klimaat bijvoorbeeld niet op bij onderwijs, want onderzoek is namelijk ook heel belangrijk. De studentenpartij wil dat studenten op de hoogte zijn van het onderzoek aan de RU en daar actief bij worden betrokken. Vorige week presenteerde concurrent AKKUraatd haar verkiezingsprogramma.