Geen terugkeer van fulltime-besturen

Studenten zullen ook de komende twee jaar studiepunten moeten halen naast hun bestuursfunctie. Dat blijkt uit gemaakte afspraken tussen het College van Bestuur (CvB) en de Universitaire Studentenraad (USR) over de nieuwe bestuursbeurzenregeling.

Die vernieuwde regeling gaat al vanaf september in en vervangt daarmee de regeling uit 2012. Met de vorige regeling werd, onder grote kritiek, het fulltime besturen afgeschaft. Het CvB was van mening dat studenten zich in een jaar niet alleen maar bezig mogen houden met besturen, maar dat ze vooral moeten doorstuderen. Sindsdien moeten studenten met zware bestuursfuncties minimaal 18 studiepunten in een jaar halen, om de volledige beurs te kunnen ontvangen.

Dit was het uitgelezen moment voor de USR om van die gehate regeling af te komen. Jip Mennen, voorzitter van de USR, is het daar mee eens, maar ze geeft aan dat vooral het CvB niet van de regeling af wilde. 'We hebben er over gesproken en zelfs concrete voorstellen gedaan, maar we hebben met meerdere partijen van doen. Onderhandelen is keuzes maken. Ook ons voorstel om terug te gaan naar 12 EC voor de zware functies, behoorde niet tot de mogelijkheden. Het CvB was niet bereid om iets op dat gebied te veranderen. We zijn wel te spreken over de hele fijne samenwerking met het college.'

Grote vraag is nu of de USR zich snel heeft neergelegd bij de argumenten van rector magnificus Kortmann, of dat daadwerkelijk op het scherpst van de snede is onderhandeld. Feit blijft dat studenten met een zware bestuursfunctie, ook de komende twee jaar flinke moeite moeten doen om er naast te studeren.