RU kan spelen met je telefoon

Door de het nieuwe mailprogramma Exchange te synchroniseren met je laptop of telefoon, geef je de RU rechten om je instellingen te wijzigen en gegevens te verwijderen.

De universiteit bepaalt zelf wat zij wel en niet toestaan. Zo kunnen ze bluetooth en het gebruik van camera's al dan niet goedkeuren. Wordt dit een gevalletje RU is watching you? Waarschijnlijk niet, de RU geeft aan geen beperkingen op te leggen. Je kan dus gewoon alle opties van je telefoon gebruiken. De beheerder van Exchange kan een telefoon of laptop terugzetten naar de fabrieksinstellingen, maar doet dit alleen na een opdracht van de directeur van het ICT Service Centrum (ISC). Dat mag ook alleen wanneer het apparaat in bruikleen is om voor de RU te werken, gegevens van studenten mogen dus niet zomaar gewist worden.

Bij Windows 8 en Android moet je als student toestemming geven om rechten te verlenen aan Exchange. Zonder toestemming, geen synchronisatie. Apple-apparaten verlenen deze toestemming automatisch, je krijgt geen melding dat de RU deze bevoegdheden erbij heeft gekregen.

Hoewel de RU belooft geen gebruik te maken van de gegeven opties, hebben zij deze bevoegdheden dus wel. Het ISC weet zelf niet waarom toegang tot al deze gegevens nodig is. 'Zodra we de informatie hebben opgespoord, zullen we het op de site vermelden.'