#RUkiest: AKKUraatd

Dit jaar doen er drie partijen mee aan de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR): AKKUraatd, S.I.A.M. en het nieuwe asap. Aan het begin van deze verkiezingsweek geven wij de drie lijsttrekkers de kans om uit te leggen waarom je op zijn/haar partij moet stemmen.

De komende week zul je ongetwijfeld de vraag krijgen of je al gestemd hebt voor de verkiezingen van de USR (Universitaire Studentenraad). “Natuurlijk!”, zul je dan antwoorden. De USR behartigt immers de belangen van alle Radboudstudenten en met jouw stem bepaal jij waar de USR het komende jaar de nadruk op legt! Als je op AKKUraatd stemt komt de nadruk te liggen op verbetering van het onderwijs. Voor ons is de verbetering van onderwijskwaliteit namelijk cruciaal.

Het afgelopen jaar heeft AKKUraatd zich dan ook ingezet voor een groot aantal onderwijs gerelateerde zaken. “Zoals?”, zul je je nu wellicht, als kritische lezer, afvragen... Wel, speciaal voor jou een greep uit de resultaten waar wij een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd. Videocolleges zijn afgeschaft, het blijft mogelijk om aan de RU een tweede studie te volgen tegen een laag tarief, de Verdieping van de UB blijft ook op zondag open en er zijn meer studiemogelijkheden gerealiseerd, zoals een scriptie- en studieboost, om studenten te helpen bij het afstuderen.

Ook in de toekomst zal AKKUraatd zich blijven inzetten voor de verbetering van het onderwijs. Zo werken wij aan de verbetering van studiebegeleiding en de verbetering van de didactische vaardigheden van docenten. Ook spreekt AKKUraatd zich, als enige fractie, duidelijk uit tegen ‘selectie aan de poort’. Voorstanders denken dat ‘selectie aan de poort’ een wondermiddel is om de rendementscijfers van opleidingen te verbeteren. Volgens ons wordt er bij selectie alleen geschoven met problemen.

Voorstanders van ‘selectie aan de poort’ zullen je wijzen op ‘succesvolle voorbeelden’ zoals geneeskunde en tandheelkunde. Bewust laten zij daarbij een aantal aspecten weg. Scholieren die niet worden toegelaten gaan in veel gevallen bijvoorbeeld ongemotiveerd bij een andere studie aan de slag. Deze ongemotiveerde studenten zetten zich vervolgens onvoldoende in voor hun studie van tweede keuze waardoor de kwaliteit van het onderwijs daalt.

AKKUraatd is voorstander van een alternatief dat de kwaliteit van het onderwijs wel ten goede komt. Wij bepleiten namelijk de invoering van studiekeuzegesprekken. Student en opleiding leren elkaar door zo'n gesprek al in een vroeg stadium kennen. Dankzij de gesprekken raken studenten op een positieve manier gestimuleerd. De eerste resultaten uit een aantal pilots zijn positief. Zo halen deelnemers gemiddeld gezien meer studiepunten en hogere cijfers.

Als jij de komende week de vraag krijgt of je al hebt gestemd voor de verkiezingen van de Universitaire Studentenraad kun jij antwoorden met: “Maar, natuurlijk! Mijn stem gaat naar verbetering van het onderwijs. Omdat het op een universiteit nu eenmaal om onderwijs draait!”

#RUkiest, JIJ kiest: AKKUraatd!