#RUkiest: S.I.A.M.

Dit jaar doen er drie partijen mee aan de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR): AKKUraatd, S.I.A.M. en het nieuwe asap. Aan het begin van deze verkiezingsweek geven wij de drie lijsttrekkers de kans om uit te leggen waarom je op zijn/haar partij moet stemmen.

Academisch jaar 2010-2011 is een zeer succesvol jaar voor Siam, de oudste studentenfractie van Nijmegen, geweest. De Siam-notitie over het gelijk trekken van de stemverhouding in de Facultaire Gezamelijke Vergadering is breed gesteund door de USR en de ondernemingsraad. Met deze notitie zal de positie van studenten, de Facultaire Studentenraad, binnen de faculteit verbeterd worden. Siam is initiatiefnemer van het afschaffen van de live videocolleges geweest. Niet langer worden colleges via een live verbinding in een tweede zaal uitgezonden: een goede zaak, want de interactie tussen student en docent ontbreekt bij videocolleges volledig.

Siam heeft in het afgelopen jaar bewezen een kritische gesprekspartner te zijn die serieus genomen dient te worden. Als lidorganisatie van het Interstedelijk Overleg (ISO) draagt Siam inhoudelijk bij aan de rechtzaak die ISO wil gaan voeren tegen de langstudeerboete: geen woorden, maar daden.

Aankomend jaar wil Siam deze koers doorzetten. Siam zal zich richten op de individuele, unieke student. Een student moet de mogelijkheid geboden worden zich te ontplooien zoals hij of zij zelf wil. Niet geremd door bezuinigende rendementsmaatregelen moet een student kunnen beslissen om (actief) lid te worden, een bestuursfunctie of vrijwilligerswerk te doen of een eigen bedrijf te starten. Maar minstens zo belangrijk is een student met een beperking, bijvoorbeeld een psychische of een mobiliteitsbeperking. Op de voorzieningen mag niet worden bezuinigd. De universiteit dient de mogelijkheid te bieden om een student zich te laten ontplooien op een manier zoals hij of zij denkt dat goed is. Een eigen, unieke manier. Een universiteit is geen schoolse instelling en de student zal dus altijd zelf initiatief dienen te nemen. Taak aan de universiteit is om de ruimte voor het initiatief van de student te creëren en te stimuleren. De student dient hier echter zelf verantwoordelijkheid in te nemen.

De actiepunten van de fractie zijn te verdelen in drie pijlers: kwaliteit van onderwijs, ontplooiing naast de studie en voorzieningen. Met een nieuwe vereniging achter zich, zal Siam zich hier voor in gaan zetten. De vereniging zal zich bezighouden met het inventariseren en behandelen van vragen en problemen van studenten en deze zo mogelijk doorspelen aan de fractie zodat daar daadwerkelijk iets mee gedaan wordt op de universiteit.

Aan de hand van de basisprincipes, en openstaand voor jouw input, gaat Siam zich inzetten voor het behoud van een vrij en aangenaam academisch klimaat in Nijmegen. Een academisch klimaat: niet alleen gevormd naar de mening van het universiteitsbestuur, maar een klimaat waar de ideeën en initiatieven van de actieve, ondernemende student centraal staan.

Steun ons in ons streven naar een aangenaam studentenklimaat in Nijmegen en stem Siam!

(s)I Am! R U?

Tijke Eijkemans Lijstrekker Siam 2011-2012