allesondereenkap.ru.nl

gamersouthparkHij hangt al jaren in de lucht, maar tot dusver is het studentenportal nog niet universiteitsbreed ingevoerd. Het portal zal een platform vormen waarvan studenten direct naar Blackboard, webmail, rooster en facultair nieuws kunnen navigeren. De eerste plannen werden enkele jaren geleden geformeerd en het portal moest eigenlijk volledig in functie zijn in september 2009. Moest, want tot op heden is het de RU nog niet gelukt het digitale platform te lanceren. In de huidige plannen verwacht men dat de nieuwste lichting studenten er in september 2010 gebruik van zal kunnen maken.

Het Universitair Centrum Informatievoorziening (UCI) van de RU is verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het project. Toen duidelijk werd dat de aanvankelijke deadline niet gehaald zou worden, moest de projectleider het veld ruimen. De nieuwe coördinator, Mo Tiel, verklaart waarom het portal zoveel vertraging heeft opgelopen: ‘Men heeft zich te veel bezig gehouden met het technische aspect, terwijl de inhoudelijke kant ook aandacht behoefde.’ Onder leiding van Tiel wordt de nadruk meer op de inhoud gelegd. Het voornaamste obstakel is de simultane aanvoer van informatie van verschillende faculteiten. Het studentenportal kan namelijk alleen succesvol worden gelanceerd als alle faculteiten meewerken en studenten er daadwerkelijk toegang hebben tot alle informatie zoals roosters, cijfers en nieuws van de opleiding.

Bob van Dijk, voorzitter van de universitaire studentenraad, wijst op het belang van draagvlak onder faculteiten. ‘Als het portal in gebruik wordt genomen, moet het wel meteen compleet zijn. Alle faculteiten moeten roosters, cijfers en nieuws via het portal aanbieden. Wanneer studenten niet direct toegang hebben tot alle informatie, zullen ze alsnog gebruik maken van de afzonderlijke faciliteiten en verliest het portal zijn waarde.’ Van Dijk zegt dat het nu beter gaat, omdat er veel beter wordt gecommuniceerd tussen de verschillende betrokken partijen. Joris Bulte, voorzitter van de facultaire studentenraad (FSR) van de faculteit der Medische Wetenschappen, ontkent dat echter. ‘Tot op heden zijn we niet betrokken geweest bij de totstandkoming van het platform. Pas recent zijn wij als FSR benaderd om een tweetal studenten te vragen deel te nemen aan een nieuwe testfase in juli.’

Na jaren voortgesukkeld te hebben begint het platform nu eindelijk gestalte te krijgen. Van Dijk: ‘In september 2010 is de portal honderd procent zeker in de lucht.’ Projectleider Tiel geeft wel een laatste voorbehoud: ‘Als straks alle studenten in een keer gebruikmaken van het portal, kan het netwerk onder alle belasting bezwijken. Daarom wordt er in september alleen gestart met eerstejaars.’ Wanneer de rest van de studentenpopulatie kan toetreden tot het digitale platform, blijft vooralsnog onbekend.

Tekst: Pieter Hengst en Joost Nellen