Geachte Kerstman,

Ik ga het kort houden. Twee weken geleden, uw grote antagonist Sinterklaas was nog in het land, liep ik door de binnenstad. Overal hing al kerstversiering en de pepernoten lagen zij aan zij met de kerststollen.

Vorige week zette ik de radio aan, schakelde langs vijf zenders, waarvan geen enkele het presteerde een kwartier lang geen kerstliedjes te draaien. Nu heb ik sowieso al een gloeiende hekel aan de meeste artiesten die dit jaar een kerstliedje hebben uitgebracht, ook die ouwe meuk kan ik al jaren niet meer luchten en/of zien. Het liet maar weer eens zien waarom ik geen radio luister, maar daarover een andere keer.

Deze walgelijke commerciële uitspattingen zijn verankerd in onze samenleving, ook ik doe er (slechts voor een heel klein gedeelte, want cadeautjes geven is gewoon leuk) aan mee. Ze zijn ook onmiskenbaar gerelateerd aan u, daar u bent geëvolueerd van een gegoede dikzak uit Scandinavië tot een Santa Claus die zich schaamteloos laat misbruiken door dat ene grote bekende bedrijf met die zoete drank. Dit overkomt u, dit is dan ook geen haatzaaibrief aan uw adres.

Ik zou alleen hopen dat u, met uw invloed, misschien er iets aan zou kunnen doen. Dat u zich even tegen die commercie keert. Dat u even de hypocrisie van mensen die 1x per jaar naar de kerk gaan aanstipt. Dat u even tegen mensen zegt dat ze de gepredikte kerstgedachten de rest van het jaar ook even doortrekken. Dan zou u de echte goedheiligman zijn.

Met hoopvolle kerstgroet,

Walbert