Mijmelarij

Ik ben niet dik. Bij lange na niet – maar ik heb wel een obsessie voor eten. Dat trek ik in het extreme door. Heel af en toe, sporadisch, ben ik op dieet (durf het bijna niet toe te geven, ben ik nou echt zo’n treurig geval dat geobsedeerd is door die paar vetjes op haar dijen? Ja… ).

Tijdens zo’n dieetperiode slaat mijn culinaire fantasie pas echt op hol. Op mijn computer staat een lijstje van de gerechten die ik ga maken zodra ik die twee feestkilootjes kwijt ben: crème brûlée in de varianten kers, whisky en rabarber, want van mijn zus een gasbrander gekregen met de kerst, zuurdesembrood (van voor de verlichte dagen van het hulpmiddel gist, voelt zo lekker authentiek), quiche met gekarameliseerde tomaten, gistwafels voor bij het ontbijt (Amerikaans met een Luikse twist), kokosframbozencustardtaart, de perfecte zelfgemaakte friet met zelfgemaakte peterseliemayonaise, banoffee pie, eieren à la Florentine, verse geglazuurde koffiebroodjes, lasagne met geroosterde paprika en oude kaas…. De rest van het lijstje zal ik jullie onthouden, aangezien het meer dan 200 onderdelen bevat.

Ik droom van de tijd dat ik over een keuken beschik met een zespits gasfornuis en een reusachtige ronde mahoniehouten eettafel met plek voor minimaal 12 man, en niet te vergeten, een snellere spijsvertering. De dinner parties die ik ga geven zullen legendarisch zijn! Misschien moet ik maar alvast een wachtlijst opstellen. En geld gaan sparen, want ik wil best alle Michelin sterren restaurants van Nederland uitproberen. Wie gaat er mee?

Het schijnt dat er mensen zijn die niet van eten houden. Die het bijna als een last beschouwen om telkens weer naar die supermarkt te moeten om te beslissen met welke levensmiddelen ze zichzelf deze keer van uithongering behouden. Daar snap ik niets van en bovendien druist het tegen het oerinstinct in: evolutionair gezien bijzonder onverstandig, al dan niet onnatuurlijk. Wantrouwend ben ik tegenover dat type mens.

Om terug te komen op mijn dieet: zelfs daarvan maak ik een klein eetfestijn. Ik heb heel wat uurtjes doorgebracht met het zoeken naar lekkere, maar vet-eiwit-koolhydraat verantwoorde ontbijtjes, lunches, brunches en diners. Eventjes voel ik me dan ultiem gezond, maar mijn ware liefde gaat toch uit naar cholesterolopdrijvende, aderdichtslibbende, suikerziekteveroorzakende calorieënbommen.