Molkenboer: 'Ik denk in ieder gesprek aan woordgrappen'

In het kader van het Wintertuinthema ‘Het woord en het wit’ stelt ANS-Online vijf vragen aan verscheidene gastsprekers en muzikanten. Ditmaal: Erik Molkenboer, cartoonist van ANS en ANS-Online.

Wanneer we Erik Molkenboer spreken in het Cultuurcafé, is hij al enkele uren productief geweest met zijn cartoons. Vooral de Wintertuingasten zijn onderwerp van zijn woordgrappen, maar ook de Radboud Universiteit moet het ontgelden. Zo maakte Molkenboer een cartoon over de veelbesproken promotiefilmpjes, die enkele weken geleden voor grote opschudding zorgden en zelfs nationale media-aandacht genereerden. Campus in Beeld verwerd dankzij het potlood van de cartoonist tot 'Kampers in Beeld', terwijl Cultuur op de Campus het moest doen met de persiflage 'Cultuur op de Kampers'. Door middel van een cartoon van ANS-hoofdredacteur Henk Strikkers werd ook ANS-Online in beeld gebracht.

Welke rol speelt leegte in jouw werk? 'Pff... Leegte. Nou, ik begin natuurlijk altijd op een lege pagina. Bovendien denk ik dat sommige mensen vinden dat mijn grappen leeg zijn.'

Wat is je favoriete woord? 'Soit. Ik weet eigenlijk niet waarom, zou het je niet zomaar kunnen vertellen. Het is de laatste tijd mijn stopwoordje en gebruik het aan de lopende band.' Wat is je favoriete stijlfiguur? 'Ik heb geen favoriet stijlfiguur. Wat bedoel je eigenlijk met stijlfiguur? Ik zou er wel één kunnen tekenen denk ik. 'Mijn tekenstijl laat zich kenmerken door simpelheid, eenvoud. Ik probeer altijd zo min mogelijk details in mijn cartoons te verwerken. Bovendien zijn ze altijd flauw en komen er simpele poppetjes in voor. Ik doe dat overigens bewust, wil graag dat de clou in mijn cartoons in één oogopslag duidelijk is en de cartoons daarnaast niet te diepgaand zijn. Het liefst bestaan ze dus ook maar uit één plaatje.

Eet je wit of bruin brood? 'Ik eet bruin brood. Dat is lekkerder, vult meer en is gezonder. Wit brood is gewoon voor mietjes!' Wat ga je nog doen deze winter? 'Niet zo veel bijzonders. Ik ga een paar weekendjes weg. Of ik daar inspiratie hoop op te doen? Ik probeer voortdurend inspiratie op te doen. Automatisch moet ik in ieder gesprek denken aan woordgrappen. Mijn voetbalteam levert ook een wezenlijke bijdrage. Daar worden ook alleen maar flauwe grappen gemaakt.'


Created with Admarket's flickrSLiDR.

Tekst: Mart Waterval Beelden: Mart Waterval Montage: Henk Strikkers en Mart Waterval