Goedkope studiealternatieven over de grens (4)

Met het oog op de aankomende bezuinigingen op hoger onderwijs, zoekt ANS deze dagen over de grens naar goedkope studiealternatieven. Wat kost colleges volgen in het buitenland en waar is het leven als student het goedkoopst? Eerder schreven we al over de kosten van studeren in Oost-, Noord- en Zuid-Europa. Vandaag kijken we in het afsluitende deel van dit vierluik naar de studiekosten in onze buurlanden.

Wanneer je voor het goedkoper volgen van je studie best over de Nederlandse grens wilt kijken maar liever niet te ver van huis gaat, zijn er bij verschillende buurlanden goede mogelijkheden die interessant zijn. Zoals eerder te lezen op onze website, zijn onder meer Duitsland en België inmiddels geworden tot een populair toevluchtsoord voor arme Nederlandse studenten. Is studeren in deze beide landen echt zoveel goedkoper? En wat kunnen de andere buurlanden ons bieden?

Wat betreft kosten voor het levensonderhoud zijn de verschillen tussen Nederland en onze buren gering. De besparingen liggen veeleer op het gebied van de studiekosten zelf. België is zeker voor de student met buitenlandvrees een aangename optie: dicht bij huis en mogelijkheid van Nederlandstalig onderwijs. Bovendien betaal je hier gemiddeld slechts 570 euro per jaar aan collegegeld. Ook in Duitsland betaal je minder collegegeld, hoewel de besparing een stuk minder groot is met een collegegeldbedrag van gemiddeld duizend euro per jaar. Iets minder voor de hand liggend zijn de studieopties bij onze buurlanden over zee. Toch is ook dat de moeite van het overwegen waard, want naast het voordeel van Engelstalig onderwijs betaal je in Schotland geen collegegeld. Ook in Ierland kun je gratis onderwijs volgen, hoewel dit slechts voor de bachelorfase geldt. Wat het Verenigd Koninkrijk betreft, zou de financiële overweging één moeten zijn vanuit de angst niet van je geld af te komen: Hier bedraagt het collegegeld sinds kort 11.500 euro per jaar.

Wil je meer weten over de exacte mogelijkheden en onmogeljikheden om te studeren over de grens? Op de website van Nuffic, de organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, vind je meer informatie en tips om je goed voor te bereiden.