Ongenode gasten (1)

Elke student heeft tegenwoordig wel een laptop, tv en vaak ook nog een spelcomputer op zijn kamer staan: het is een waar walhalla voor inbrekers. Berichten over inbraken lijken steeds vaker voor te komen. Is er op dit moment sprake van een inbraakgolf? Waarom kunnen inbrekers zo gemakkelijk hun slag slaan en wat kun je daar als student aan doen?

Masterstudent Politicologie Paul van der Plas kwam drie weken geleden thuis in een gigantische rotzooi. Een inbreker had een steen door de ruit van zijn studentenkamer gegooid, waarna het raam van buiten kon worden geopend en de dief zijn slag kon slaan. ‘De chaos in mijn kamer was ongeëvenaard. De inhoud van mijn kastjes lag verspreid over de grond, lades van mijn kledingkast waren aan gort getrokken en overal lag glas. Ik belde direct de politie en mijn huisbaas, die gelukkig al na een kwartier arriveerden’, vertelt Paul. Na navraag bij de buren bleek dat de inbrekers tijdens etenstijd zijn kamer waren binnengedrongen. Paul: ‘Het is echt bizar dat dit kan gebeuren. Kennelijk kan je hier gewoon inbreken rond spitsuur, terwijl er meerdere woningen op mijn kamer uitkijken en ik de mensen bij de bushalte kan zien staan.’ De SSHN-huisbaas timmerde zijn raam direct dicht en kwam de volgende dag terug om te inventariseren hoe de inbraakveiligheid verbeterd kon worden. Er zal een nieuw hang- en sluitwerksysteem op de ramen komen. Paul is tevreden met de maatregelen van de SSHN, maar baalt ook van de situatie: ‘Het kan nog wel even duren voor mijn raam weer is gemaakt. Daarnaast ben ik ook veel spullen kwijt. Zelf ben ik nu extra op mijn hoede. Als ik wegga doe ik standaard de gordijnen dicht en houd ik het licht ’s avonds aan, ook al ben ik er niet.’

Paul is een van de velen die de dupe is van inbraak. Uit cijfers van de Politie Gelderland-Zuid blijkt dat in 2011 in totaal - dus niet alleen in studentenhuizen - maar liefst 1047 inbraken zijn geregistreerd in het district Stad Nijmegen. Er is een behoorlijke stijging te zien ten opzicht van 2010; toen waren er ‘slechts’ 998 inbraken. Deze trend is landelijk, in diverse regio's neemt het aantal toe. Vorige week nog kwam een bericht naar buiten dat er in studentencomplexen in Wageningen sprake is van een heuse inbraakgolf. Cijfers van de exacte hoeveelheid inbraken in studentenhuizen in Nijmegen zijn er niet. Wel constateerde de politie afgelopen zomer door middel van een steekproef dat ongeveer een zesde van alle woninginbraken een studentenhuis betreft. In wijken waar de studentendichtheid groter is, loopt dat getal op tot een derde.

Benieuwd hoe inbrekers te werk gaan? Lees het in het volgende deel van de leadstory, waarin Frank de Valk, politiewoordvoerder van Gelderland-Zuid, vertelt op welke wijze de dieven je huis binnen kunnen dringen.