Het Laatste Oordeel: Ivo Victoria

Duffe opsommingen of ultiem entertainment? Tijdens het Wintertuinfestival verschanst ANS zich in de collegebanken om een genadeloos oordeel te vellen over de gastsprekers.

'Ik wil vooraf even benadrukken dat ik vandaag alleen kan vertellen hoe ik het zie. Over het algemeen kan niemand dat wat schelen.' Ivo Victoria zet zijn expertise voorafgaande aan zijn masterclass literair schrijven direct in perspectief. Hij predikt voor een divers publiek, bestaande uit een aantal studenten, literatuurwetenschappers, scriptschrijvers en een enkele zenuwarts. Allemaal met schrijversambities. Victoria geeft tips voor beginnende schrijvers en vertelt over hoe zijn roman Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) tot stand is gekomen. 'Mijn verhaal past goed binnen het thema, Het woord en het wit. Wat je niet opschrijft is namelijk minstens zo belangrijk als wat je wel opschrijft.'

De meeste deelnemers aan de masterclass hebben vooraf een schrijfopdracht voorbereid, en Victoria laat aan de hand van voorbeelden uit die teksten zien hoe je betekenis creëert met tekst. 'De lezer moet wel iets te doen hebben tijdens het lezen, je moet dus niet alles al voor hem gaan invullen.' Volgens Victoria ligt de rol van betekenisgever vooral bij de lezer. 'Het is het lot van de schrijver om verkeerd begrepen te worden.' Het publiek luistert aandachtig en Victoria beantwoordt tussendoor allerlei vragen. Een dame van middelbare leeftijd op de eerste rij is een beetje te enthousiast en na de zoveelste vraag over verschillende literatuurtheoretici verzucht de spreker: 'Dat weet ik ook allemaal niet hoor.' Het betoog wordt beëindigd met een video waarin de maker van de tv-serie Lost een lezing geeft over de mystery box die hij in al zijn films en series verwerkt. Hij stopt leegtes in het verhaal, om de lezer nieuwsgierig en geboeid te houden, precies zoals je in literatuur zou moeten doen. Het filmpje is een interessante aanvulling, al riekt ruim een kwartier film in een masterclass van anderhalf uur wel naar opvulling. Het college is direct na de video afgelopen en het gehaaste einde is enigszins onbevredigend.

Het Laatste Oordeel der Toehoorders De reacties van het gehoor zijn overwegend positief. Een studente stelt: 'Ook al vertelde hij veel wat ik al wist, hij gaf wel praktische tips. Het is leuk om van je eigen fouten te kunnen leren.' Een ander voegt toe: 'Het was ook gewoon leuk om naar Victoria te luisteren. Het is een grappig mannetje.' Het filmpje had voor velen niet gehoeven, maar dat wordt de spreker niet te zwaar aangerekend. 'Hier kan ik echt iets mee in mijn eigen schrijfsels,' stelt een luisteraar tevreden vast.

Spreker Ivo Victoria Uitstraling Aandoenlijke, rustige Vlaming Publiek Mengelmoes van studenten, wetenschappers en huismoeders Inhoud Tips en trucs voor de beginnende auteur Eindcijfer 7,5