Aan Tafel: Herendispuut W.I.N.G.

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: herendispuut W.I.N.G.

Tekst en foto's: Anders Hoendervanger

Dit artikel verscheen eerder in de juni-ANS.

Voordat de heren van Carolusdispuut W.I.N.G. gaan zuipen op de sociëteit, moet er een bodempje worden gelegd. Daan (18), eerstejaars Rechten, haalt een meter bier uit de borrelruimte van het dispuutshuis De Staete en brengt deze naar de keuken. Het gerstenat vindt gretig aftrek onder de chefkoks, uiteraard allen sjaars. De dispuutsmannen lijken echter laffe borrelaars. ‘We moeten wel beter doordrinken, anders bederft het bier in het fust’, zegt Daan. Wiebe (19), ook eerstejaars Rechten, relativeert: ‘Het fust levert toch meer statiegeld op dan het bier heeft gekost.’ Wanneer Daan even niet oplet, gooit Wiebe een bouillonblokje in zijn biertje. ‘Adtje bouillon’ roept Wiebe, de mannen schreeuwen ‘vo’ en Daan drinkt. Ondertussen lijkt kat Roland (2) zich prima te vermaken met restjes eten. Niels (23), vierdejaars student Bedrijfseconomie, komt ook even een kijkje nemen: ‘Ons buurmeisje is verhuisd omdat Roland de meeste muizen naar haar huis wegjoeg.’ In de borrelruimte heeft de rest zich verzameld aan een statafel. Alle jaargangen vermaken zich hier onder het genot van bier en ‘happen’ die de koks af en toe komen brengen. Jasper (21), eerstejaars Economie & Bedrijfseconomie, is al langer lid van het dispuut. ‘Ik heb gisteren maar een paar uur geslapen’, zegt hij gapend. ‘Ben je lekker aan het roesjeren?’, vraagt derdejaars student Marketing William (22). ‘Roesjeren is doorgaan met opeenvolgende katers’, legt William uit. Het dispuut kent nog meer vreemde woorden en gewoontes. Wie een meisje meeneemt naar zijn kamer moet als ‘tol’ een fles port afdragen, die drank vormt de basis voor een terugkerende zuipavond. Als Wiebe met het hoofdgerecht binnenkomt, gooit William het direct de lucht in. ‘Blijft het gerecht plakken aan het plafond, dan is het goed’, zegt hij. De risotto blijft kleven en voegt zich bij al het andere ooit geslaagde, maar nu vergane voedsel.

Vlnr: Maarten, Lars, Niels, Bradley, Jan, Yannick, Rutger, Milan, Daan, William, Jasper, Wiebe

Foto De heren van W.I.N.G. hebben hun beste kleren uit de kast getrokken voor de groepsfoto. Jasje-dasje poseren de dispuutsballen voor hun huis. Hiermee zullen ze de originaliteitsprijs niet winnen, aangezien het driedelig pak vast onderdeel van de garderobe van menig corpslid is. Wel scoren de bewoners punten met interessante voorwerpen, meegenomen uit hun kamers. Zo heeft Daan de beruchte koevoet vast, weet Wiebe te imponeren met een hakbijl en staat Niels met een doodshoofdsceptor op de foto. Zelfs levende slangen mogen niet ontbreken. Huiskat Roland ontbreekt, waarschijnlijk is hij muizen jagen. Cijfer: 7

eten gooienSmaak Het was deze dispuutsavond de beurt aan de aspirant-leden om te koken. Allereerst worden simpele maar smakelijke bruschetta’s geserveerd. Dit zorgt ervoor dat het hoge zuiptempo bij te benen is. Daarna komen bladerdeeghapjes met chorizo en spek uit de oven. Het hoofdgerecht bestaat uit risotto met paprika, chorizo en kip. ‘Geen wijn in de risotto?’, merkt Jasper op. Het ontbreken van wijn is inderdaad een minpunt. Ook bereiden de chefkoks een vegetarische versie, die gek genoeg alleen bestaat uit risotto. ‘Incapabele sjaarzen’, verzucht Niels. De risotto vult wel goed en vormt met de ‘happen’ een goede basis voor een avondje bier tanken. Cijfer: 6

Boodschappenlijstje (4 personen) Voorgerechten: - Een stokbrood - Vier tomaten - twee uien - basilicum - een pakje bladerdeeg - 75 gram chorizo - 75 gram spek - een brie - honing - enkele walnoten Hoofdgerecht: - 300 gram risottorijst - 750 ml (groente)bouillon - twee paprika’s - 100 gram chorizo - 300 gram kip.

kat aan tafelRecept Voorgerechten Bruschetta’s: Rooster sneetjes stokbrood in een oven. Snijd de tomaat, ui en basilicum en voeg deze aan het brood toe als topping. Bladerdeeghapjes: Rol bladerdeeg uit, leg gesneden chorizo en spek in het midden. Vouw het deeg dicht. Daarna ongeveer 10 minuten in de oven opwarmen tot het bladerdeeg goudbruin is geworden. Tosti’s: Stop casinobrood met brie, honing en walnoten in een tosti-ijzer. Hoofdgerecht Breng bouillon aan de kook. Pak een koekenpan, bak de chorizo tot deze krokant is en gooi de gesneden paprika erbij. Voeg hierna de risotto toe en daarna de hete bouillon. Bereid ondertussen in een andere pan de stukjes kip. Dien op met kruiden naar eigen smaak.

Bekijk hier de overige artikelen uit de juni-ANS.