Aan Tafel: BOW-bestuur

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: bakken met het bow-bestuur.

Tekst: Michiel van Lokven en Marit Willemsen Foto's Marit Willemsen

Dit artikel verscheen in de april-ANS.

‘De mannen boodschappen laten doen, kon ook niet goed gaan’, moppert Jasmine (20), secretaris van BOW, de studievereniging voor Bestuurskunde. Eerst moederziel alleen, maar later bijgestaan door penningmeester Stella (21), wacht ze al een klein uur op de drie mannelijke leden van het bestuur. Wanneer de jongens eindelijk met veel bombarie binnen komen, kan het koken beginnen. Dennis (22), commissaris externe betrekkingen, werpt zich al snel op als chef-kok en verdwijnt de keuken in. Willem (20), commissaris interne betrekkingen en ‘clown van de groep’, wordt intussen naar de woonkamer verbannen. ‘Het maakt me niet uit wie het koken coördineert, als het Willem maar niet is, die kan echt niks’, zegt voorzitter Harm (22). De groep wantrouwt Willems kookkunsten sinds hij bij het afgelopen kerstdiner de groentesoep gruwelijk wist te verpesten door er een hele pot crème fraîche in te knikkeren. Het bestuur bezocht dit jaar veel constitutieborrels (cobo’s) door het hele land. Daarbij ging het er niet altijd zachtzinnig aan toe. Zo raakte Stella gewond toen ze in het glas viel tijdens een braspartij, waarbij besturen elkaar de kroeg uit proberen te werken. ‘Ik heb er een litteken aan over gehouden’, klaagt Stella. Ook Jasmine weet zich nog een dronken avontuur te herinneren. ‘Toen ik na een cobo bij Harm achterop de fiets zat brak de bagagedrager af en viel ik op de grond. Mijn panty was een en al ellende.’ De groep is niet vies van onderlinge pesterijtjes. ‘Dennis is de enige die niet kan drinken’, roept Willem. Dennis – lid van Carolus Magnus – reageert laconiek. ‘Toen ik Willem uitdaagde voor een drankwedstrijd durfde hij ineens niet meer. Toch beschikken de bestuursleden allemaal over een sterke maag, zo blijkt. Hun zelfbedachte shotje wordt ‘de Viking’ genoemd. ‘Je mixt tequila met whisky en bij deze vloeibare haat giet je nog wat Stroh Rum 80’, legt Dennis uit. ‘Het is aan de andere kant van de kroeg te ruiken’.

Vlnr: Dennis, Jasmine, Harm, Stella en Willem.

Foto Het bestuur is tijdens het eten te druk bezig met verhalen over cobo’s en ongelukjes. Een idee voor de foto bedenken staat hierdoor enige tijd op een laag pitje. ‘Laten we anders naakt gaan’, oppert Dennis na wat wijntjes. Terwijl dit plan eerst wat wordt weggelachen, gaat de groep toch zonder enige gêne uit de kleren wanneer de camera tevoorschijn komt, al blijft het ondergoed wel aan. De bereidheid zich te ontkleden komt deels doordat het bestuur zich achter de BOW-vlag kan verschuilen. Een waar teken van toewijding is de megatube gel die Willem er nog even bij pakt om zijn kapsel te modelleren. Cijfer: 8,5

hoofdgerechtSmaak Een puntpaprika als kommetje geeft een originele draai aan het grootste cliché der voorgerechten: de garnalencocktail. Het gerechtje is lekker en zoet, maar wel wat zwaar op de maag. Een voordeel is dat deze cocktail ‘uit het vuistje’ kan worden gegeten. Dat scheelt weer afwas. ‘Eigenlijk was het hoofdgerecht eendenborstfilet’, zegt Dennis, ‘maar daarvoor heb je te veel pannen nodig, dus werden het gehaktballen.’ Alhoewel stevig en goed van vorm, kunnen de balletjes wel wat zout gebruiken. De groene asperges smaken best, maar de krieltjes zijn nog wat te hard. De porties van deze tweede gang zijn minimaal. Het kan volgens Willem het best worden bestempeld als ‘Tweede Wereldoorloggerecht’. Gelukkig zijn er geen bloembollen als toetje, al was dat wel origineler geweest. Cijfer: 5,5

Boodschappenlijstje aan tafel biertjeVoorgerecht: - twee zoete puntpaprika’s - 200 gram garnalen (soort maakt niet uit) - een fles whiskey-cocktailsaus - een fles knoflooksaus. Hoofdgerecht: - 500 gram gehakt - 600 gram gekruide krieltjes - 600 gram groene asperges - gehaktkruiden - knoflookpoeder. Toetje: - Viennetta-ijs.

Recept hoofdgerechtHoewel ‘zoete puntpaprika’s gevuld met garnalen’ culinair klinkt, is het doodsimpel om te maken. Snijd de puntpaprika’s doormidden en maak ze schoon. Meng vier delen whiskey-cocktailsaus met een deel knoflooksaus en doe dit bij de garnalen. Vul de puntpaprika’s met het mengsel. Voor het hoofdgerecht mogen er ballen worden gedraaid. Doe gehaktkruiden en knoflookpoeder bij het gehakt en maak hier twaalf ballen (drie per persoon) van. Bak deze eerst aan beide kanten en blijf ze daarna vaak draaien in de pan. Snijd intussen het uiteinde van de groene asperges af en kook ze 6 tot 8 minuten. Bak de krieltjes gaar in een koekenpan.

Bekijk hier de overige artikelen uit de april-ANS.