Virtueel Verliefd: de epiloog

Deze maand begaf een ANS-redacteur zich met gevaar voor eigen leven op de online datingmarkt. Naast een sappige reportage beloofde zij een tiplijstje te maken en verslag te doen van haar meest spraakmakende dates. Zie hier het resultaat.

Datingsite: E-matching Profielnaam: Nirnaeth Leeftijd: 26 Type: timide, aantrekkelijke jongeman met brede interesses Locatie date: een bruin café in Utrecht Nog gezoend? Ja Voor herhaling vatbaar? In eerste instantie wel Date 1 Op dezelfde dag dat ik mijn profiel op E-matching aanmaakte, had ik beet. Ik zag dat mijn pagina was bekeken door een leuke, donkere jongen met baard en vloog als een leeuw op mijn prooi. Na het lezen van zijn persoonlijke omschrijving – Turks, internationale masterstudent Strategic Product Design in Delft, houdt van stappen – stuurde ik hem meteen een persoonlijk bericht. Enkele minuten later kreeg ik een positieve reactie terug. Al snel verplaatste ons gesprek zich naar de Facebookchat en het duurde niet lang voordat hij er op aandrong om nog dezelfde avond af te spreken. Uiteindelijk trok niet zijn ‘why dont u move your sweet ass today and meet me somewhere?’, maar zijn schattige uiterlijk me over de streep. We spraken af op Utrecht Centraal, voor beiden een uur reistijd. Na een slopende treinrit wegens de spanning ontmoetten we elkaar. Onder het genot van een sigaret liepen we naar een gezellige kroeg. Aldaar liep het gesprek na een paar speciaalbier als een tierelier. We spraken onder meer over onze familie, vrienden, geschiedenis en passies. Ondertussen zaten we samen onder een dekentje, want het was al aardig afgekoeld. Aan het einde van onze date namen we dezelfde nachttrein en las ik hem voor uit een meegebrachte roman van Vladimir Nabokov: Lolita.

Date 2 Omdat we elkaar door onze drukke schema’s al een paar weken niet meer hadden gezien, besloot Nirnaeth om naar Nijmegen te komen. Dat ik die avond een feestje had van een vriendin en de dag erna moest werken, leek hem niet te deren. Nadat we snel een avondmaaltijd en een paar wijntjes naar binnen hadden gewerkt, vertrokken we naar Café Daen. Nadat ik hem had geïntroduceerd aan een aantal vrienden kwamen de geanimeerde gesprekken gemakkelijk op gang. De volgende ochtend liet ik hem met pijn in mijn hart achter in mijn kamer.

Date 3 Een week na de laatste date besloot ik om naar Delft te gaan. We doken vrijwel direct het café in en na een paar biertjes durfde ik Nirnaeth te vertellen dat ik een reportage schreef over online daten. Gelukkig reageerde hij positief en stak meteen een betoog af over hoe veel geluk we hadden gehad dat we elkaar op deze manier hadden gevonden. De kwaliteit van onze match was volgens hem niet typisch voor datingsites. Na dit gesprek verplaatsten we ons naar de volgende kroeg, een soort Underground van Delft, waar we al pogoënd en meezingend met foute rockmuziek de avond afsloten. Dag twee van deze derde date was zacht gezegd minder prettig. Nadat we rond twee uur ’s middags met een kater wakker werden, besloot Nirnaeth dat het een goed idee zou zijn om in zijn eentje een hele spacemuffin naar binnen te werken. Al schrokkend bood hij mij ook een stuk aan, een aanbod waar ik schamper voor bedankte. Twee uur later was meneer compleet van de kaart. Ik heb hem tijdens het boodschappen doen voor het avondeten letterlijk bij de hand moeten nemen en rond negen uur ’s avonds ging de eens zo schattige Nirnaeth out op de bank. Ik besloot om te gaan slapen en werd een paar uur later bruut gewekt door groot licht en keiharde muziek. Chagrijnig draaide ik me nog eens om, om de volgende ochtend met de noorderzon te vertrekken. Nirnaeths oprechte excuses ten spijt heb ik het contact volledig stopgezet. Einde verhaal.

Datingsite: Vegadates Profielnaam: Frits (*) Leeftijd: 30 Type: intelligent en sportief, maar suf Locatie date: Dag- en Eetcafé De Klinker Nog gezoend? Alsjeblieft niet Voor herhaling vatbaar? Nee

Omdat ik meerdere dates wilde ervaren voor mijn reportage sprak ik af met Frits, een jongen die ik eigenlijk niet echt zag zitten. We spraken af om veganistisch te gaan eten, ik had hem immers ontmoet op Vegadates. Ik wachtte Frits op in het eetcafé, waarna ons gesprek niet veel verder kwam dan gevreesde clichés. Frits vroeg me naar mijn hobby’s en favoriete films. Hoewel mijn antwoorden kortaf waren, liet hij zich niet uit het veld slaan. Hij vuurde de ene na de andere ongeïnspireerde vraag op me af. Toen op een gegeven moment een veel interessantere jongen naast me kwam zitten, vroeg hij me snel om ons te verplaatsen naar Cinemariënburg. Aldaar bleef het gesprek even suf. Na een half uurtje gaf Frits gelukkig aan dat hij naar huis moest, omdat hij de volgende dag vroeg op moest. Terwijl we naar onze fietsen liepen, stelde hij me opeens de vraag of ik misschien voor een reportage met hem op date was gegaan. Beschaamd bekende ik en vroeg hem of hij misschien een voorkeur had voor een bepaald pseudoniem. Dat was Frits.

Datingsite: Relatieplanet Profielnaam: Winterman Leeftijd: 61 Type: bejaarde ‘pretogenman’ die valt op veel te jonge meisjes Locatie date: niet van toepassing Nog gezoend? Ieuw! Voor herhaling vatbaar? Nee, ik heb het contact verbroken en zijn e-mailadres geblokkeerd

Tijdens mijn free-membership periode op Relatieplanet kreeg ik een bericht van Winterman, een hoogopgeleide levensgenieter op leeftijd. Hij vroeg me beleefd of ik misschien geïnteresseerd was om een keer met hem af te spreken. Hij gaf aan dat hij me in eerste instantie niet benaderde voor een relatie, maar kon het niet laten om te noemen dat hij al eerder een jonge vriendin had gehad. Enigszins verbijsterd reageerde ik toch op zijn bericht. Ik kon het wel waarderen dat deze man het lef had om op zo’n jonge vrouw ‘af te stappen’. Misschien kon hij me tevens het een en ander leren over het leven. Nadat ik hem een bericht terugstuurde waarin ik aangaf dat ik best een keer iets af wilde spreken, kreeg onze mailwisseling echter een vervelende wending. Ik kreeg ineens een bericht van ene Marianne, die zich afvroeg waarom ik niet meteen reageerde op Wintermans laatste e-mail. Toen ik vervolgens vroeg wie Marianne was, kreeg ik te horen dat zij ook wel geïnteresseerd was in een nieuwe vriendin. Gechoqueerd verbrak ik het contact. Een trio met twee mensen op leeftijd: liever niet.

(*) Deze profielnaam is gefingeerd

Tips van de sluier

Do 1. Spreid je kansen: schrijf je in op meerdere datingsites. Vergeet ook de onbetaalde sites niet, deze zijn zeker zo goed als de betaalde. 2. Op veel sites, waaronder Vegadates en E-matching, kun je handig gebruik maken van een tijdelijk free membership. Zo kun je een evenwichtige keuze maken of je wel of niet voor de diensten van een bepaalde site wenst te betalen. Maak hier dan ook gebruik van. 3. Kies je profielfoto’s zorgvuldig, maar blijf zo dicht mogelijk bij de waarheid. Die tien kilo overgewicht die je hebt verbloemd, krijg je er echt niet binnen twee weken voor de eerste date af. 4. Wees ook op andere vlakken - bijvoorbeeld je interesses, burgerlijke staat en lengte - zo eerlijk mogelijk. Uiteindelijk komt de waarheid altijd boven tafel en dan zit je met de gebakken peren. 5. Zoek actief naar profielen die je interesseren. De zogenaamde koppelpogingen die datingsites doen op basis van je profiel zijn over het algemeen één grote grap. 6. Voeg bij een reactie op een profiel altijd je e-mailadres toe. Zo kunnen ook niet-betalende leden op je bericht reageren en omzeil je het betalingssysteem. 7. Spreek niet met iemand af als je er een raar gevoel bij hebt. Aan de andere kant: misschien doe je dan wel materiaal voor een goed kroegverhaal op. 8. Wees niet bang om mensen met één druk op de knop af te wijzen, dat hoort er nu eenmaal bij. 9. Mocht je iemand aan de haak hebben geslagen, spreek dan voor de eerste date af op een publieke plek. Wissel bovendien telefoonnummers uit en bel of stuur een sms-bericht om te controleren of iemand zijn of haar goede nummer heeft gegeven.

Don’t 1. Laat je niet afschrikken door de soms walgelijke vormgeving van de datingsite in kwestie. Het gaat - net als bij potentiële levenspartners - uiteindelijk om de inhoud. 2. Vermijd bizarre en ongeïnspireerde profielnamen. 3. Plaats bij voorkeur geen foto’s op je profiel waarop je met iemand van de andere sekse staat. Je voorkomt hiermee dat andere bezoekers zich afvragen of die gespierde adonis c.q. blonde snol naast je een concurrent is. 4. Je profieltekst is je persoonlijke uithangbord. Wees creatief en probeer de interesse van anderen te wekken door niet te veel over jezelf te onthullen. Je complete levensverhaal mag je bewaren tot de derde date. 5. Het is onnodig om te noemen dat je op zoek bent naar een leuk, spontaan iemand; dat geldt namelijk voor iedereen. Verval niet in dit soort clichés. 6. Vermijd koste wat het kost het sturen van een standaardbericht. Als het zo gemakkelijk zou zijn om de liefde van je leven te vinden, zou iedereen wel een standaardbericht sturen. Stuur mensen liever een persoonlijk bericht waarbij je ‘inhaakt’ op bijvoorbeeld iemands interesses. 7. Controleer zowel je profiel als je berichten altijd op spelfouten. Veel mensen zullen je deze namelijk niet kunnen vergeven. 8. Wees niet te onderdanig en verkoop jezelf. 9. Wees echter ook niet te direct. De kans is groot dat je een afwijzing voor je kiezen krijgt als je iemand meteen op date vraagt. Neem voordat je de stap neemt om elkaar te ontmoeten de tijd om iemand in te palmen. 10. Zorg altijd voor goede back-upsmoes voor het geval dat een afspraakje enorm tegenvalt. Zo kun je bijvoorbeeld een vage verplichting verzinnen of een vriend(in) halverwege de date laten bellen met zogenaamd slecht nieuws.