De grote ANS Introquiz 2010 (1)

Studeren is meer dan zuipen, er is ook enige kennis voor vereist. ANS-Online legt de aankomende eerstejaars langs de intellectuele meetlat en vast op de gevoelige plaat. Wie is klaar voor het jaar en wie valt genadeloos hard door de mand? Deze keer: De eerste dag van eerstejaars Geneeskunde.

1. Hoeveel inwoners heeft Nijmegen? Renate: ‘Met of zonder Lent?’ Bart: ‘Lent heeft toch maar drie inwoners, dus dat maakt niets uit.’ Marloes: ‘Ik denk ongeveer 226.382’ Inke: ‘En drie erbij voor Lent.’

De drie inwoners van Lent hebben het verschil niet gemaakt, de deelnemers hebben de grootte van de Waalstad flink overschat. Zelfs benaderingspunten worden niet binnengekopt. Het juiste aantal inwoners is 162.000.

2. Hoe vaak moet je in de In de Betouwstraat bellen om een kroeg binnen te komen? Marloes: ‘Twee keer.’ Jessica: ‘Volgens mij zag ik ergens drie keer staan.’ Bart: ‘Het is zeker twee keer.’

Ondanks dat de toekomstige artsen nog maar een halve dag in Nijmegen studeren, tonen ze een grote bereidheid aan de bel te trekken. Het eerste punt is binnen.

3. Hoe laat gaat de centrale bibliotheek open op werkdagen? Annerie: ‘Wat maakt dat uit? We hebben toch een eigen bieb?’ Isabelle: ‘Ik kwam er een keer langs en er zaten heel veel mensen te studeren!’ Selmer: ‘Iets wat jij zo te horen nog nooit gedaan hebt.’ Jiska: ‘Als de colleges om kwart voor negen beginnen, zal de bibliotheek wel om een uur of acht open gaan.’

Hopelijk nemen de eerstejaars niet het studiegedrag van hun mentoren over, die blijkbaar nog nooit een bibliotheek van binnen hebben gezien. De kersverse studenten waren echter iets té enthousiast. Een productieve studiedag kan in de centrale bibliotheek pas om half negen beginnen.

4. Wat is de Nederlandse vertaling van Ovum Novum? Dirk: 'Jongens, daar gaan we zometeen naartoe!' Na deze opmerking is de groep zó rumoerig, dat er geen antwoord genoteerd kon worden.

Het vooruitzicht van het eerste feest in Nijmegen brengt de groep danig van slag. ANS keek met de handen in het haar toe en besloot geen punt toe te kennen, op het moment dat duidelijk was dat er geen fatsoenlijk antwoord kon worden verwacht. De geneeskundestudenten rest nog twee vragen om het blazoen op te poetsen.

5. Vertel een leuke intro-anekdote. Arjen: ‘Hoe kunnen we na een halve dag al een leuke anekdote hebben?’ Susanne ‘Morgenvroeg zullen we wel leuke dingen te zeggen hebben.’

Blijkbaar is iedereen na Sesamstraat naar bed gegaan, want spannende stapverhalen blijven onvermeld. De eerste dag zal wel onwennig zijn geweest. Misschien een goed excuus, maar originaliteitspunten levert het niet op.

6. De foto

Wie op het idee kwam om met vijftien man in een wc te gaan staan is onbekend. Of het iets met het studentenleven te maken heeft, is bovendien maar zeer de vraag en comfortabel is het zeker niet. Een mooi tafereel vormt het echter wel, waardoor wij dit kiekje met een vol punt belonen.

Het is duidelijk dat de groep nog een klein beetje los moet komen, maar aan de foto te zien gaat dit zeker lukken. Met twee schamele punten zullen de aanstaande kwakzalvers waarschijnlijk niet de wisseltrofee verdienen. Zij hebben echter nog negen dagen introductie voor de boeg en zullen het teleurstellende resultaat snel genoeg met de nodige alcohol weg kunnen spoelen.