De grote ANS Introquiz 2010 (5)

Studeren is meer dan zuipen, er is ook enige kennis voor vereist. ANS-Online legt de aankomende eerstejaars langs de intellectuele meetlat en vast op de gevoelige plaat. Wie is klaar voor het jaar en wie valt genadeloos hard door de mand? Deze keer: Ezels in de lift

1. Welke Nijmeegse wijk is een zogenaamde Vogelaar-wijk? Een der studenten geeft prompt antwoord: ‘Hatert!’ De rest heeft daar weinig aan toe te voegen.

De kindjes zijn al aardig op de hoogte van waar het tuig in Nijmegen te vinden is. Hatert is inderdaad een van de 40 probleemwijken in Nederland. Het eerste puntje is binnen. Hoe veel zouden er nog volgen?

2. Waar vindt Puberpop altijd plaats? ‘Dat weet ik!' ‘Van Buren toch?’ ‘Ja, daar woon ik naast.’

Naast de overduidelijke nadelen van het wonen naast een kroeg als Van Buren is dit een zeldzaam voordeel; in deze kroeg vinden inderdaad altijd de roemruchte Puberpop-feesten plaats. Het volgende puntje is binnen.

3. Wie is de rector magnificus van de RU? ‘Wat?’ Er volgt een grote stilte. ‘Iets met kort...’ Een mentor steekt zijn duim op en gebruikt vervolgens kundige gebarentaal om duidelijk te maken dat er nog iets mist. ‘Kortmann!’

Hoewel de studenten duidelijk nog moeten leren spreken met twee woorden komen de goede antwoorden wel boven tafel. Bepaald geen suffe muildieren, deze aanstaande biologen. De teller staat op drie.

4. De leden van welke vereniging leven het liefst in de nachtelijke uurtjes? ‘De uiltjes, ik heb een sticker van hun gekregen.’ ‘Nee, Noktem nog wat geloof ik.’ Hierna blijft het stil.

Een typisch geval van bijna, maar niet helemaal. We hadden dan ook bijna een puntje toegekend. Maar niet helemaal.

5. Wat wil je deze introductie nog vermijden? ‘Ruzie...?’ ‘Een enorme kater.’ ‘Sinds het ANS-weekend probeer ik vooral Black Sheep, muggen en Heineken te vermijden...’ ‘Oja, bij de vorige vraag was het antwoord trouwens Karpe Noktem.’

Op een negatieve manier aan het ANS-weekend refereren staat natuurlijk altijd garant voor het scoren van punten. Dus niet. Omdat de Ezels nu pas achter de naam van de nachtbrakersvereniging komen, kunnen we daar niet meer het volledige puntenaantal voor toekennen. Een half troostpuntje.

6. Foto

Voor de foto dalen we af naar de kelder van het Huygensgebouw. De lift heeft duidelijk moeite met de 15 personen die in het kleine hokje worden geperst. Eenmaal beneden klimt het voltallige groepje in een lege papiercontainer en nemen de mentoren plaats in het begeleidende voertuig. Het resulteert in een alleraardigste foto die we zonder twijfel belonen met een punt.

Zowaar, een nieuwe kanshebber voor de ANS Introquiz Wisselbokaal. Met 4,5 punt staan de vlinderprikkers bovenaan in het klassement. Dat zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de intellectuele rijkdom die men heeft verkregen op het ANS-weekend. Morgen wordt het in ieder geval spannend, want dan zal de laatste introgroep langs de meetlat worden gelegd. Dan zal blijken of deze biologen in spé werkelijk de slimste aankomende studenten van de RU zijn.

Tussenstand Biologie 4,5 Nederlands 4 Pedagogische Wetenschappen 4 Uitwisselingsstudenten 2,5 Geneeskunde 2