Lijn 1: Halte Kwekerijweg

Reikt het leven van de Nijmeegse student verder dan collegezaal en bed? ANS neemt de eerste de beste bus, brengt de Radboudiaan in beeld en test zijn vakkennis. Deze maand: Halte Kwekerijweg.

Tekst: Silke Spierings en Mickey Steijaert Foto: Tim Ficheroux

Wie uitstapt bij bushalte Kwekerijweg, in de schaduw van het Erasmusgebouw, heeft direct zicht op zwetende, rennende en klauterende sportievelingen. Achter het Gymnasion strekt zich het sportveld uit, waar diverse studentensportverenigingen hun kunsten beoefenen. Op een verder verlaten veldje trappen acht jongens lachend een balletje. Het blijkt hier om het vierde mannenteam van FC Kunde te gaan. Aan de rand van het veld slaat Dennis (22), vice-aanvoerder en student Communicatiewetenschap, het schouwspel gade. ‘Vanavond vieren we het kampioenschap van afgelopen seizoen’, vertelt hij vol trots. Het gaat echter niet om een zwaarbevochten overwinning in de zesde klasse reserve, waarin het team uitkomt, maar om de meeste meters in de jaarlijkse biermetercompetitie van de vereniging. Dit typeert het team, dat meer meters maakt in de kroeg dan op het veld. Student Moleculaire Levenswetenschappen Koen (23), verdediger en gelegenheidstrainer, vertelt: ‘In de eerste seizoenshelft wisten we slechts twee wedstrijden te winnen. Na de winterstop zijn we 4-2-3-1 gaan spelen en wonnen we opeens alles.’ De jongens spreken niet voor niets van de ‘wederopstanding van Kunde 4’. Na afloop komen de heren op het terras van het Sportcafé bijeen voordat ze, zoals gebruikelijk, naar stamcafé De Fuik togen. Eenmaal aan het pils worden verhalen over de culthelden van de club opgerakeld. Zo weet middenvelder Juri ‘the sniper’ (27), afgestudeerd biomedisch wetenschapper, ook buiten het veld te scoren. Hij valt echter in het niet bij fenomeen ‘Barry Batsma’. Gijs (21), linksback en student Biomedische Wetenschappen, legt uit: ‘Het mooie aan Barry is dat hij je binnen een halve minuut aflost als je met een lelijke vrouw staat te praten. Helaas doet hij dit ook bij de leukere meisjes.’ ‘Hij speelt nog niet eens officieel bij Kunde, maar is nu al vastgeroest in de clubgeschiedenis’, vult rechtshalf Arnout (22), student Politicologie, aan. Deze eeuwige roem vergaarde Batsma tijdens het laatste toernooi, waar hij eenmalig met Kunde meebalde. Student Biomedische Wetenschappen en laatste man Tim (22): ‘Tijdens een belangrijke wedstrijd scoorde een van de speelsters van Dames 1 een doelpunt. Barry had haar die nacht nog een kwaliteitsinjectie gegeven.’ Het is afwachten hoe het team zal presteren bij de kennisvragen. Voor komend seizoen ligt de lat in ieder geval hoog. Koen: ‘Prolongatie van de biermetercompetitietitel moet mogelijk zijn.’

BEELDEND VERMOGEN

Dennis komt met het idee om de billen van de teamleden bloot te stellen aan de bal. Aarzelend stemmen de mannen in. ‘Op voorwaarde dat ik mag schieten’, aldus Arnout.

Hoewel de broekjes netjes aanblijven, wordt op de foto een knap staaltje voetbalhumor gepresenteerd. Zeven achterwerken plus een angstig hoofd zijn drie cameraatjes waard.

Score: 3/5

KENNISVRAGEN

Tegen wie speelde Nederland in de kwartfinale van het EK 1988? Dennis: ‘Juri, jij moet dit weten. Jij was op dat moment al tien, toen zat je al achter de chickies aan.’ Koen: ‘Hadden ze toen al kwartfinales?’ Tim: ‘Laten we maar Engeland zeggen.’ Dennis: ‘Als het fout is, tiefen we je in elkaar.’

Het team zwalkt stuurloos de afgrond in. Koen had zijn invloed als coach moeten aanwenden. Zijn antwoord kwam het dichtste bij, in 1988 waren kwartfinales overbodig, er waren immers maar acht kandidaten op het EK. Het eerste breintje blijft uit, het door Dennis beloofde pak slaag gelukkig ook.

Welke speler van het Nederlands elftal heeft volgens de Nederlandse bevolking de knapste partner? Tim: ‘Volgens gay.nl was Afellay de lekkerste.’ Arnout: ‘Inderdaad, dat stond ook in de Gaykrant. Hij is het snoepje van Oranje.’ Dennis: ‘Kijk, bij Kunde kunnen homo’s wel uit de kast komen.’ Gijs: ‘Ik weet zeker dat het de vriendin van Van der Wiel is.’

Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt Gregory inderdaad de grootste bofkont te zijn. Zijn Maxine laat gerenommeerde voetbalvrouwen als Sylvie en Yolanthe haar sexual hielen zien. Het team kopt het eerste breintje binnen.

Wat bedoelen ze in Den Haag met een beschuitstuiter? Arnout: ‘Haarlems publiek dat stuitert en met beschuit gooit?’ Koen: ‘Ik denk dat ze hiermee een slechte scheidsrechter bedoelen. Na het eten van beschuit kun je immers niet fluiten.’

Hoewel Koen goed doordenkt, redeneren de mannen teveel binnen het voetbalgenre. Een beschuitstuiter is een bal die je niet rolt maar rult. De Haagse gehaktbal gaat volledig aan de voetballers voorbij.

Welke sport beoefende Karl-Heinz Kunde? Dennis: ‘Dat klinkt als een Duitser. Waar zijn Duitsers goed in?’ Koen: ‘Ik denk schansspringen. We kunnen ook veilig voor skiën gaan?’ Tim: ‘Inderdaad, als je kunt schansspringen kun je ook skiën.’

Met deze behoudende speelstijl boekt het team geen resultaat. Karl-Heinz Kunde droeg in 1966 vijf dagen lang de gele trui in de Tour de France. Hij sjeesde dus wel van bergen af, maar helaas voor de heren van het Vierde niet op ski’s.

Hoe heet de jeugdmascotte van N.E.C.? Dennis: ‘Dat is Bikkel. Ik ontmoette hem toen ik eens VIP’je van de week was, die dag mocht ik ook met Patrick Pothuizen op de foto.’ Arnout: ‘Je lijkt wel een beetje op hem. Dezelfde bierbuik.’ Gijs: ‘Toen waren voetballers nog gewone mensen.’ Dennis: ‘Patje Potje is mijn held.’

Zijn ontmoeting met de grootste gelekaartenpakker van Nederland heeft diepe indruk gemaakt op Dennis. Ook de naam van de mascotte staat in zijn geheugen gegrift en levert op de valreep een tweede breintje op.

Klopt als een bus? Het stereotype van de onwetende voetballer wordt door de heren van Kunde bevestigd. Zelfs een typische voetbalvraag over het glorieuze jaar ’88 stuit op onkunde. Met twee breintjes word je geen kampioen, dat hebben de mannen zelf ook door. Vanaf nu zal het vizier weer op de biermetercompetitie worden gericht.

Score: 2/5

Kijk hier voor de andere artikelen uit de intro-ANS