100 procent scholieren faalt voor toelatingstoets

Aan de University of Liberia heeft geen van de 25 duizend  kandidaatstudenten de verplichte toelatingstoets gehaald. Gevolg: de onderwijsinstelling zal komend collegejaar zonder eerstejaars moeten starten en de afgewezenen kunnen fluiten naar de 25 dollar die zij hebben moeten betalen voor deelname.

Hoe kan dit? Het waren geen moeilijke wiskundige vergelijkingen, onbegrijpelijke grammaticale raadsels of Latijnse lappen tekst die de kandidaten het hoofd hebben gekost. Nee, de reden voor de massale afwijzing was het gebrek aan enthousiasme en het te lage niveau van hun Engels, zo vertelde een woordvoerder van de universiteit aan de BBC.

De gevolgen van de burgeroorlog in Liberia zijn nog steeds te voelen. Docenten op middelbare scholen en basisscholen zijn vaak slecht en het onderwijsmateriaal is gebrekkig. Toch is het resultaat nog nooit zo slecht geweest. Minister van Onderwijs Etmonia David-Tarpeh vergelijkt de situatie met een massamoord. Zij gaat nog in gesprek met het bestuur van de universiteit, dat overigens al heeft aangegeven bij zijn beslissing te blijven en zich niet te laten leiden door emoties.