Harvard laat studenten zweren niet te frauderen

Als het aan Harvard University ligt, moeten vanaf 2015 studenten aan de Faculty of Arts and Sciences beloven niet te zullen frauderen. In de zogenaamde Harvard College Honor Code wordt gesteld dat 'cheating on exams or problem sets, plagiarizing or misrepresenting the ideas or language of someone else as one's own, falsifying data or any other instance of academic dishonesty' niet past bij de normen van de universiteit.

De reden voor invoering van deze code is dat Harvard de academische integriteitscultuur wil versterken, eerlijkheid vormt volgens Harvard de basis van hun gemeenschap.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat een erecode afschrikwekkend werkt, en dat studenten dus minder zullen frauderen. Een controleorgaan zal toezien op naleving van de code. Harvard is niet de eerste Amerikaanse universiteit die een dergelijke eed wil introduceren, een aantal andere universiteiten hanteerden al langer een Honor Code.  In Nederland zijn er geen universiteiten die van hun studenten verlangen een erecode te zweren.