Op reis in eigen kamer

Aan je familie en vrienden vertellen dat je voor vijf weken richting de zon vertrekt in het verre Oosten, maar je stiekem ophouden in je eigen studentenkamer. De Amsterdamse Zilla van den Born (25), studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten door verslag te doen over de avonturen die ze zogenaamd beleefde in Laos, Cambodja en Thailand.

De vakantiekiekjes die Zilla verstuurde om het thuisfront op de hoogte te stellen, werden gephotoshopt om het realistischer te maken. De leugen begon allemaal als opdracht voor het vak Grafisch Ontwerp. Vijf weken sloot Zilla zich op in haar kamer, nam de telefoon niet op, zette de wekker midden in de nacht om sms’jes te versturen en verbouwde haar kamer om tot een Thais broeinest als ze met vrienden ging skypen. Met dit ‘Fakebook’-project wil Zilla mensen aan het denken zetten over hoe gemakkelijk beelden kunnen worden gemanipuleerd. De enige die wist van Zilla’s leugen was haar vriend, de rest van de familie werd aan het lijntje gehouden. Toen ze mededeelde nooit in het buitenland te zijn geweest, wisselde haar moeder twee dagen geen woord met haar en haar oma reageerde met: ‘Je moest je schamen, gadverderrie.’

Voor het project ontving Zilla een ruim voldoende (7,5), maar of dat het waard was? Zilla post nu veel minder op Facebook en denkt nu meer na over wat ze op internet plaatst. Haar geloofwaardigheid is daarbij nu voorgoed aangetast. Toen ze alsnog de reis naar Azië maakte, dacht iedereen dat ze gewoon weer op haar kamer zat.

http://vimeo.com/68079152