Geen alcohol meer voor Engelse studenten

Drankspelletjes spelen en liters bier wegtanken zit er niet meer in voor Engelse studenten. De Britse landelijke studentenunie is samen met de overheid een project gestart om studenten van de alcohol af te houden. Zeven universiteiten doen voor een jaar lang mee aan een proef hiervan. Studentenverenigingen mogen geen alcohol meer schenken tijdens ontgroeningen. Ook is het spelen van drankspelletjes en het organiseren van pubcrawls niet langer toegestaan.

De verenigingen ontvangen een keurmerk als ze zich aan de regels houden. Ze moeten hiervoor ook frisdrank goedkoper maken en de promotie van alcohol stoppen. Verder moeten ze elk half jaar minstens één 'grote en kwalitatieve non-alcoholische' bijeenkomst organiseren en de studenten informeren over de gevaren van binge drinking, het drinken van zes glazen alcohol of meer op één gelegenheid.

De studentenunie hoopt de houding van studenten tegenover alcohol te veranderen, een nieuwe sociale norm van verantwoordelijk drankgebruik te creëeren en van de universiteit een veiligere, productievere plek te maken. Een biertje hoort hier dus blijkbaar niet bij. Als de proef aanslaat, gaan meer Engelse universiteiten dit alcoholbeleid invoeren. Het is voor studenten hier te hopen dat dit beleid niet overwaait naar Nederland.