Kennis of kletspraat: Dag 4

De hoogte van het Erasmusgebouw, de bekendste kerk van Nijmegen en de naam van het door Frank Boeijen bezongen park. Is de kennis van de nieuwbakken eerstejaars al op peil of hebben de mentoren nog een schone taak te vervullen? Tijdens de introductie vraagt ANS de aankomende studenten naar hun voorkennis over hun nieuwe thuis, Nijmegen.

Tijdens de sportdag houdt groepje zes van Pedagogische Wetenschappen even pauze, het bossaballveld is door de stortvloed van regen tijdelijk niet bruikbaar. Om het moment toch een beetje nuttig in te vullen, besluiten ze een paar vragen te beantwoorden.

Op welke dag valt de roze dag van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen? 'Ik weet het' zegt Sarieke (18) trots, 'dat is woensdag'. Ze voegt eraan toe dat ze al vier keer naar dit grote evenement is geweest, dan hoor je het ook wel te weten. Een ander kijkt haar verbaasd aan: 'Wat is dat dan?'

Waar staat SSHN voor en wat is het? 'Studenten Huisvesting Nijmegen' komt meteen als antwoord naar voren. Een slimmerik uit het gezelschap wijst de rest erop dat ze dan toch nog een 's' missen. 'Stichting?' komt meer vragend dan bevestigend uit. Gelukkig weten de kinders wel dat ze hier een kamer kunnen huren.

Hoe hoog is het Erasmusgebouw? De groep slaat aan het rekenen: 'Een deur is twee meter, dan is de hoogte van een verdieping iets hoger, dan heb je 22 verdiepingen.' Plots denkt Sarieke dat ze het antwoord wel weet en oppert vijfhonderd meter. 'Dat is een halve kilometer man, kan nooit. Zo hoog is de Eiffeltoren niet eens' is het weerwoord van haar medestudenten. Ze besluit maar even niets meer te zeggen. Het uiteindelijke antwoord wordt door Mirte (18) gegeven, vijftig meter. Helaas, het goede antwoord is 86 meter, inclusief de technische ruimtes bovenop het gebouw. Ook overschatten de studenten het aantal verdiepingen met één.

Welke bijnaam heeft Nijmegen te danken aan haar politieke kleur? 'Groentje, rode roos en links' klinkt het vanuit de groep. Nijmegen is inderdaad links maar dat is niet de bijnaam waar ANS naar zoekt. Het antwoord van de groep komt van Celeste (18): 'Het groene hart van Gelderland' waarvoor ze nul punten krijgen. Wat ze hadden moeten zeggen is 'Walhalla aan de Waal' waarop de tegenreactie komt: 'zijn ze dan anti-Geert Wilders of zo?' Laten we hier maar niet op reageren.

Hoeveel NS-stations heeft Nijmegen en kunnen jullie ze noemen? In eerste instantie komen de dames aan met drie stations, Heyendaal, Centraal en Lent. Romy (18) roept meteen dat Dukenburg ook bij de lijst hoort. De juffen in spé hebben het bij het rechte eind.

De dames van Pedagogische Wetenschappen hebben drie van de vijf vragen goed en scoren daarmee een zes. Er valt nog veel te leren voordat ze voor de klas gaan staan, maar de basis is gelegd.

IMG_3798