Kennis of kletspraat: Dag 3

De hoogte van het Erasmusgebouw, de bekendste kerk van Nijmegen en de naam van het door Frank Boeijen bezongen park. Is de kennis van de nieuwbakken eerstejaars al op peil of hebben de mentoren nog een schone taak te vervullen? Tijdens de introductie vraagt ANS de aankomende studenten naar hun voorkennis over hun nieuwe thuis, Nijmegen.

Op de eerste sportdag van de week staat menig aankomend student zich met een chagrijnig gezicht te verkleumen in een korte broek. Dit introgroepje van Rechten heeft echter net enthousiast achter een bal aan lopen rennen. De studenten in spé verzamelen zich nog nahijgend aan de kant om zich door ANS aan de tand te laten voelen.

Wat staat er in het logo van de Radboud Universiteit en wat betekent dit? Verschillende introlopers uit de groep zijn gekleed in een Radboud-hoodie, waar de slogan natuurlijk gewoon opstaat. Desondanks is bij de meeste een vragende blik te zien, maar Belle (17) blijkt toch eens naar haar trui gekeken te hebben voordat ze hem aantrok en zegt aarzelend: 'In dei nomine feliciter'. Dit betekent 'gelukkig in Gods naam' en niet 'in de naam van het feest', zoals wordt geopperd door de groep.

Welk busnummer heeft de Heyendaalshuttle, de busverbinding tussen het centraal station en de RU? Bionda (19) heeft na een jaar in Nijmegen gestudeerd te hebben al enige ervaring met de beruchte lijn. Dicht opeengepakt staan en de zweetoksels van de één ruiken terwijl de ander in je nekt hijgt, doe je nog altijd in lijn 10.

Wie was Raboud eigenlijk? De termen 'wetenschapper' en 'hogepriester' komen al snel naar voren. 'Hoe weten jullie dit?' roept Tineth (18) in opperste verbazing. Geschiedenisboeken doorspitten is blijkbaar een hobby van de rest. Radboud was een bisschop, geleerde, dichter en heilige en leefde rond 900. Met dit antwoord worden dus wel wat punten verdiend.

Noem zoveel mogelijk kroegen in de Molenstraat. 'Het Bascafé', roept Xander (20) enthousiast. Hij stuit op een hoop protest van de anderen, gezien deze tent zich niet in de bekendste zuipstraat van Nijmegen bevindt. 'Waar is de Molenstraat dan?', vraagt Xander zich hardop af. De rest negeert deze vraag en roept enthousiast namen als 'Van Buren', 'Stretto' en 'Underground'. Zo worden netjes alle punten binnen geharkt.

Hoe heet het mirakelspel uit de zestiende eeuw dat zich in Nijmegen afspeelt en waar straten naar zijn vernoemd? Het is heel even stil maar als Bionda (19) het woord 'Marikenloop' laat vallen komt het goede antwoord boven drijven. Mariken van Nieumeghen (ook bekend als Mariken van Nimwegen) is het juiste antwoord op deze vraag.

Als dit een voorbode is voor aankomend collegejaar, zitten de rechtenstudenten goed. Alleen de vraag over Radboud wordt niet geheel juist beantwoord en sommigen uit de groep mogen de rest van de week wel even om zich heen kijken als ze gaan stappen. Nijmegen is echter meer dan alleen de Molenstraat dus ach, het wordt ze vergeven met een 9 als eindscore.

IMG_3801