Melkhuis Nijmegen bezet voor democratisering Refter

'Geen kutsmaak zonder inspraak', dat is de eis van de 'bezetters' van het Melkhuis te Nijmegen. Nu democratisering sinds de Bungehuisbezetting een hot item is, kon dispuut De Gong van Carolus Magnus niet achterblijven.

De grap gaat over een bezetting van het gebouw dat tot 1981 de Faculteit der Wijsbegeerte herbergde, vooral niet te serieus nemen dus. Bewoners zouden weigeren het pand te verlaten tot de Refter verregaand gedemocratiseerd is. 'De stufi wordt afgeschaft, maar een zakje mayo kost gerust veertig cent. Dat valt toch niet met elkaar te rijmen!', stelt dispuutslid Oud op de site van De Gong. Alsof dat nog niet genoeg was, is ook het menu matig samengesteld en zijn de teksten boven de afruimband volgens de bewoners belerend.

Niet alleen het eten, maar ook de automatisch doortrekkende wc’s roepen ergernis op. Zo vertelt dispuutslid Van der Werf op de Gong-site dat tijdens een plasbeurt vaak wel drie keer wordt doorgetrokken: 'Soms gaan ze zelfs al af voor ik überhaupt alles in paraatheid heb gebracht.' Of Van der Werf gewoon veel en langt zeikt is niet bekend, maar deze waterverspilling is inderdaad schandalig terwijl er overal moet worden bezuinigd.

De Melkhuisbewoners zijn bereid een bittere strijd aan te gaan. Hoewel de universiteit nog niet heeft gereageerd en de bewoners hulp welkom vinden, lijkt het erop dat het wel goed komt met de heren. Dispuutslid Te Hennepe: 'We verwachten op korte termijn steunbetuigingen van bezetters van over de hele wereld. Met name naar de humanitaire konvooien uit het oosten kijken we reikhalzend uit. Er is vooral grote behoefte aan gin en tonic.'