De Graadmeter: Huisdieren voor studenten

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: Huisdieren voor studenten.

Tekst: Daan van Acht en Bas van Woerkum Foto's: Bas van Woerkum

Dit artikel verscheen eerder in de november-ANS

 

mierenWat: Mieren Gezelligheid: Saai gekrioel Kosten: 2 euro per maand Score: 1/5

Mieren vind je niet alleen in je achtertuin, je kunt ze ook online bestellen, mits ze nog op voorraad zijn. Een kijkje op het internet leert dat er zowaar een gemeenschap van mierenliefhebbers bestaat. Complete blogs worden gevuld met dagelijkse updates, roddels en nieuwtjes over de kolonies. Niet iedereen zal gefascineerd zijn door het onderlinge gemierenneuk en de continue strijd om voedsel, maar voor de creatieveling die zijn ei kwijt wil in het bouwen van buizenstelsels voor mieren is misschien enig plezier mogelijk. Het blijven echter een stel mieren waar je naar kijkt. De insecten zijn wel studenten-proof: drie weken zonder voedsel en liefde maakt ze hooguit iets slomer.

konijnWat: Konijn Gezelligheid: Knuffelen met een knaagdier Kosten: 5 euro per maand Score: 4/5

Het klinkt misschien suf, maar een gezellig konijn heeft genoeg in huis om de gemiddelde student te vermaken. Zolang je voorkomt dat dit knaagdier de kabels van je tv doorbijt of je college-aantekeningen verscheurt, is het een leuk metgezel. Je haalt het maximale uit je konijn door ‘m lekker te laten rondbanjeren in de gemeenschappelijke ruimte, zodat het beestje meer het gevoel heeft deel uit te maken van het huishouden. Wanneer je weer eens een tentamen niet hebt gehaald, kun je met een konijn knuffelend op de bank chillen. Als het niet teveel moeite kost, neem er dan vooral twee om te voorkomen dat hij zijn seksuele behoeftes niet op je been uit.

axedingesWat: Axolotl Gezelligheid: Geen persoonlijkheid Kosten: 2 euro per maand Score: 2/5

In principe is de axolotl in een zin te omschrijven: hoe langer je hem hebt, des te saaier hij wordt. Deze vreemd uitziende salamander moet het duidelijk hebben van z’n flitsende eerste verschijning. Na vijf minuten vol bewondering te hebben gestaard naar het aquarium, blijkt de tv toch interessanter. Wanneer je vrienden langskomen om je Pokémon-lookalike te bewonderen, zorg dan dat je een worm in huis hebt. Houd deze boven de bak, en de axolotl zal erop afgaan als een koekhappende koningin. Zet alleen geen tweede, kleinere axolotl in het aquarium: deze verliest ongetwijfeld zijn poten na een hap door zijn sterkere medebewoner, waarna hij in z’n geheel wordt opgegeten.

723px-Dwarf_hamster_MinicaWat: Dwerghamster Gezelligheidsfactor: Klein maar fijn Kosten: 3 euro per maand Score: 3/5

De gemiddelde dwerghamster is niet vies van een beetje divagedrag en zal onbeschaamd doen wat hij zelf wil. In tegenstelling tot de reguliere goudhamster is dit beestje overdag in plaats van ’s nachts actief. Dit is echter geen garantie dat je er veel plezier aan zult beleven. Het ene moment heeft hij een sterk verlangen naar een streling over zijn harige ruggetje, het andere moment verstopt hij zich drie dagen lang in zijn hamsterkasteel. Ten opzichte van de cavia biedt de dwerghamster wel een prettig voordeel: hij stinkt niet. Ideaal is ook de grootte van het diertje, dat zeer geschikt is voor elke studentenkamer. Als je hem kwijtraakt komt hij na twee uur vanzelf weer tevoorschijn – tenzij je hem per ongeluk hebt opgezogen.

800px-Cat_CuteWat: Kat Gezelligheidsfactor: Poezige tevredenheid Kosten: 25 euro per maand Score: 2/5

Een kat vindt alles wel prima. Een middag op de vensterbak is net zo aanlokkelijk als een middag op schoot. Wanneer je bovendien een willekeurig moment met je snoezige kat vastlegt, stromen de likes binnen. Het is echter de vraag hoe verantwoord het is om het beest te laten creperen op een zielig kamertje van tien vierkante meter. Dit kan namelijk leiden tot een depressieve al dan niet agressieve kat met impulsief vlucht- en krabgedrag. Ook voor studenten met een laag verantwoordelijkheidsgevoel is het dier niet ideaal: je kunt het je niet permitteren om de kattenbak een paar maandjes te laten verrotten of uit luiheid het verplichte bezoekje aan de dierenarts te skippen.

Klik hier voor de overige artikelen uit de november-ANS.