Literatuurtip oktober

De beste roman aller tijden, het meest gedurfde essay van de laatste jaren en een poëtische geheimtip. Ook dit jaar laten medewerkers van Literair Productiehuis Wintertuin maandelijks op ANS-Online weten wat je echt niet mag missen. De literatuurtips van deze maand zijn van vormgever Jos Lenkens.

1. Duizend dingen achter deuren - Joke van Leeuwen

Een boek met een voordeur en een achterdeur. Je kunt het ook ondersteboven lezen of gevouwen. Volg na de voordeur de kleine gids dan gaat het lekker. Kies je zelf je weg, via de achterdeur, dan kom je in lange gangen en vreemde zalen met vergeten verhalen die even oplichten in het donker. Gelukkig, er is een uitgang, maar je zult keuzes moeten maken om die te vinden...

Joke van Leeuwen neemt je mee naar prachtige bladzijden met zowel fijne als bizarre tekeningen en foto's. Ze schreef dit prachtig geïllustreerde boekje in opdracht van het CPNB in het kader van de Kinderboekenweek. Mijn zoon heeft zelden zo vaak tijdens het voorlezen naar mij opgekeken om weer iets van verbijstering uit te roepen. Een kinderboek voor de hele familie dus!

Recent is er een roman verschenen van Van Leeuwen: 'Feest van het begin'. Zal ook wel weer ziekelijk goed zijn.

Extra tip: Probeer haar een keer in levende lijve zien voordragen!

2. Een Coupe Speciaal, De wereldgeschiedenis van het consumptie-ijs - PimReinders

Non-fictie maar wel héúle lekkere! Alles over (consumptie-)ijs met de mooiste plaatjes erbij. Top-illustratoren en -koks komen voorbij, maar ook: "Hoe maakte ze in de 16e eeuw ijs?" (antwoord: met zout!) Dit boek is - vergeef me - vet smullen. Iedereen is dol op ijs maar hier is haar eeuwenoude geschiedenis tot aan de moderne ijsindustrie fascinerend uiteengezet. O ja de hardcover lijkt een wafel verpakt in een servetje, de witte bladzijden maken het ijs helemaal af.

 

 

3. Woordenboek van de stoelgang - Ton Spruijt

Koop dit boek, lees het, leg het op de wc, lees het weer en zet je tegenstanders bij Wordfeud te kakken met je opgefriste woordenschat! 5000 woorden en uitdrukkingen verzamelde Spruijt en hij verklaart ze met veel kennis van zaken. Ton maak je "de pis nie lauw". Veel (hilarische) verhalen en poëzie over het kleinste kamertje (poepdoos, schijthuis, toilet, plee, etc.) en de stoelgang.

Een leuke nog: In de pomp schijten = zeer angstig zijn (studententaal)

Ach, iedereen verzamelt wel iets...