Literatuurtip november

De beste roman aller tijden, het meest gedurfde essay van de laatste jaren en een poëtische geheimtip. Medewerkers van Literair Productiehuis Wintertuin laten maandelijks op ANS-Online weten wat je echt niet mag missen. De literatuurtips van deze maand zijn van Wintertuins secretaresse, steun en toeverlaat Karin Tuinder.

1. Jonathon Livingston zeemeeuw van Richard Bach Jonathan Livingston is anders dan de meeste meeuwen. Eten is voor hem niet zo belangrijk, Jonathan leeft voor het vliegen, hoger, sneller en eleganter. Hij wil van vliegen een kunst maken. 'Maar waarom toch Jonnie? vroeg zijn moeder. Waarom is het zo moeilijk om te doen zoals de anderen in de vlucht?' Een klein en inspirerend boekje over de zeemeeuw in ons. Prachtig geschreven, herkenbaar en je sluit Jonathan Livingston meteen in je hart.

2.De groene mijl van Steven King De groene mijl werd voor het eerst gepubliceerd in 1996 in zes paperbacks. Per maand een vervolgverhaal en zoals Steven King schreef: 'simpel gezegd trouwe lezer, je kunt niet achterin kijken om te zien hoe het afloopt.' Zelf heb ik de zes losse boekjes en ze zijn verslavend. King heeft gelijk: 'je hebt als auteur een overwicht op de lezer dat je anders nooit kunt hebben.' Stel je voor dat je inderdaad een maand moet wachten op het vervolg! Tegenwoordig is het verhal vooral te lezen in een boek. Neem een pauze na elk deel en ervaar. Leef mee met Paul Edgecombe die terugblikt op zijn leven als bewaker in de dodencellen van blok E. De weg naar de 'Old Sparky', John Coffey met zijn gave, Delacroix en Mr. Jingles.

3.Torenhoog en mijlenbreed van Tonke Dragt Een jeugdboek, kan dat wel? Tuurlijk, niks mis mee. Ga mee op reis met Edu, planeetonderzoeker Elf. Maan en Mars zijn normale bestemmingen voor planeetonderzoekers, maar Edu wil voor de tweede keer naar de gevaarlijke planeet Venus. Hij heeft een groot verlangen naar wouden. Op aarde zijn de bossen inmiddels verdwenen, op Venus niet. Verbaas je over de verre toekomst, de D.A.W. (Dienst van Algemeen Welzijn) en ga mee op avontuur in de wouden van Venus. Lees ook eens De brief voor de koning over de 16-jarige Tiuri die in een middeleeuwse wereld vol spanning een gevaarlijke opdracht moet vervullen. Een geweldige schrijfster!

Meer Literatuurtips van Wintertuin lezen? Kijk dan hier.