Literatuurtip mei

De beste roman aller tijden, het meest gedurfde essay van de laatste jaren en een poëtische geheimtip. Ook dit jaar laten medewerkers van Literair Productiehuis Wintertuin maandelijks op ANS-Online weten wat je echt niet mag missen. De literatuurtips van deze maand zijn van Dorien Pool. Zij werkt vrijwillig mee aan festivals van Wintertuin en houdt het kantoor schoon.

Marjolijn van Heemstra – De Laatste Aedema Marjolein van Heemstra betoverde me op literair festival Geen Daden Maar Woorden in Utrecht, waar ze voordroeg uit haar poëziebundel Als Mozes had doorgevraagd. Ik lees niet graag gedichten maar wel romans, en besloot daarom haar debuut De Laatste Aedema aan te schaffen. Het verhaal gaat over Loina Aedema, de laatste telg van een oud adellijk geslacht uit Friesland. Ze is opgegroeid bij haar grootvader, haar ouders zijn overleden. Wanneer ook haar opa overlijdt voelt ze zich leeg en eenzaam. Bij haar adellijke vrienden vindt ze geen aansluiting meer en ze besluit af te reizen naar Friesland om onderzoek te doen naar haar familie. Ze ontdekt een familiegeheim: haar overgrootmoeder is van de een op de andere dag verdwenen, niemand die weet waar ze heen gegaan is. Wat volgt is enerzijds een interessant verhaal over de Nederlandse adel, anderzijds een spannende ontdekkingstocht naar haar verleden.

Paul Auster – Moon Palace Dit is zonder twijfel het beste boek dat ik voor mijn studie Literatuurwetenschap heb gelezen. Het is fantastisch goed geschreven en het verhaal is tot op de laatste pagina fascinerend. Marco Fogg is een wees in New York. Hij studeert aan de Columbia University en woon sinds kort op zichzelf. Het enige dat hij bezit zijn 1492 boeken die zijn oom Victor aan hem naliet. Van de boeken bouwt hij zijn interieur (wat een geweldig beeld is voor een boekofiel als ik) en om rond te komen verkoopt hij ze een voor een, nadat hij ze gelezen heeft. Als zijn geld dan echt op is, en hij tragisch genoeg zijn laatste eitje kapot laat vallen, loopt hij in complete staat van ontreddering Central Park in en begint een leven als zwerver. Tot Kitty Wu hem vindt. Hier begint het verhaal pas echt. Als hij weer is opgeknapt neemt hij een baan aan bij Thomas Effing, een oude man die iemand zoekt om hem voor te lezen en met hem te wandelen. Wat begint als een simpel baantje eindigt als een avontuur dat zijn leven verandert. Curtis Sittenfeld – The man of my dreams Lang voordat Lena Dunham de serie Girls schreef was er Curtis Sittenfeld. In haar drie romans (naast deze ook Prep en American Wife) beschrijft ze het leven van jonge vrouwen zonder romantische poespas. De hoofdpersonen zijn onzeker, soms wat ongemakkelijk en vooral heel echt. In The man of my dreams volgen we Hannah Gavener tijdens haar studie. Ze woont op de campus en leidt in tegenstelling tot haar medestudenten een teruggetrokken leven. Terwijl haar knappe nichtje Fig erop los date is Hannah op haar twintigste nog compleet onervaren in de liefde. Ze is heimelijk verliefd op Henry, Figs vriendje, maar durft er geen werk van te maken, zelfs als Fig hem al lang aan de kant heeft gezet. Langzaam kruipt ze uit haar schulp en heeft een paar relaties die allemaal op niks uitlopen. Jaren na haar afstuderen komt ze Henry weer op het spoor en besluit naar hem toe te reizen. Zou hij de man zijn van haar dromen?