Week 9: Belgische garagehelden, Noord-Ierse redders van de rock 'n roll en een Nederlandse chansonnier

Aanstaande woensdag zijn de jonge Belgische garagehelden van Black Box Revelation in de stad! Met hun vettige garagebluespunk hebben ze al menig podium naar de verdoemenis gespeeld. Op eigen kracht of in het voorprogramma van grote jongens en meisjes als dEUS, Ghinzu, Eagles Of Death Metal en Anouk. Naast de spreekwoordelijke zweterige clubs heeft Black Box Revelation ook al grote festivals als Rock Werchter, Dour en Pukkelpop aan gedaan. Hun tweede plaat ‘Silver Threats’ is pas een maand oud en ontvangt wederom lovende recensies. Natuurlijk nog niet zo goed als bij hun dampende debuut ‘Set Your Head On Fire’ . Dit stomende album wist zelfs de recensielijsten van de New York Times en de Playboy Hot list te behalen. Denk bij Black Box Revelation aan een combinatie van The Stooges, Black Rebel Motorcycle Club en The Datsuns, maar dan in een nauwsluitend hip Belgisch jasje.

Ook op het podium in Merleyn: het Noord-Ierse General Fiasco die niet echt uit hetzelfde opwindende vaatje tappen als Black Box Revelation, maar meer het soort pittige, Engelse pop maken dat het zo leuk doet de laatste tijd op feesten en partijen. General Fiasco speelde eerder samen met The Wombats, The Pigeon Detectives, The Enemy en Snow Patrol. Daarnaast stonden de vier jongen honden op het prestigieuze en fameuze Reading festival. Uiteraard werden de Noord- Ieren al snel gezien als de nieuwe hoop in bange dagen en de zoveelste redders van de rock ‘n’ roll sinds de jaren zestig.

I Think I Like You - Black Box Revelation

Voor mensen die liever Nederlandstalige chansons recht uit het hart willen dan vuige rock is vrijdag de 5e een optreden van de beroemde Maarten van Roozendaal. Ditmaal is de immer treurig ogende Van Roozendaal zonder zijn vrienden Egon Kracht en Marcel de Groot. Met deze twee won hij in 2008 de Poelifinario met Het Wilde Westen. Naast de optredens die Maarten van Roozendaal met anderen ten tonele brengt, voelt hij toch ook vaak de behoefte om weer alleen achter zijn piano te kruipen. Om zijn liedjes te spelen zoals ze ooit geschreven zijn: een man, een piano, een stem. Terug naar de basis. Maarten van Roozendaal zonder vrienden is eenvoudig van opzet, maar overdonderend in uitvoering. Hij speelt een blauwdruk van het werk waarmee hij de afgelopen vijftien jaar het theaterlandschap onveilig maakte. Ook licht hij een tipje van de sluier op van waar hij momenteel mee bezig is.

Mooi - Maarten van Roozendaal

Tekst: Tonnis van der Luit

Op 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen lees je alles over de regionale popmuziekscene: recensies van de leukste optredens, cd- en demobesprekingen van de beste lokale bands en natuurlijk het laatste muzieknieuws uit jouw regio. Klik hier voor de complete concertagenda van deze week.