Week 14: Lokale Roos en internationale folk

Aangezien iedere Nijmeegse student natuurlijk naar Arnhem is getogen dit paasweekend wil ik jullie nog wel even wijzen op de mogelijkheid om een gratis verzamel-cd te downloaden van de bands die dit weekend in de Jacobiberg speelden. De cd is te downloaden op de website van 3voor12 Arnhem/Nijmegen.

Tweede paasdag kun je in plaats van eieren zoeken ook nog naar PaasPop in Zieuwent waar je voor €15,- nog van een heleboel Nederlandse onderbroekenlol kan genieten! Onder andere De Neukteugels, een of andere fanfare, Die Lüstige Schlagerfreunde en natuurlijk onze enige echte Jan Smit. Die jongen die zó gewoon is gebleven dat ie een programma over zichzelf heeft.

De rest van de week staat natuurlijk in het teken van de Roos van Nijmegen, waarin ondergetekende tipschrijver mag figureren als jurylid. Op donderdag 8 april vindt de eerste voorronde van de Roos plaats in Merleyn en hier mogen The Jacobites, Divided By Hearts en Duke John het podium beklimmen en laten zien waar ze goed in zijn. The Jacobites maken fris fruitige Britpop, Divided By Hearts powerpop met emo- invloeden en Duke John is een moody rockband die van alle markten thuis is. De Roos van Nijmegen is altijd heel erg gezellig vandaar dat de eerste voorronde al is uitverkocht, haal dus op tijd je kaartjes voor ronde 2 en 3!

En aangezien ik deze week niet alleen maar lokaal talent aan wil prijzen wil ik ook nog een heuse knieval maken naar Noah and The Whale en Nicolai Dunger. Noah and The Whale is een folkpopband in de stijl van Mumford & Sons en Fleet Foxes. Prachtig dus. Nicolai Dunger is in Zweden erg groot. De man heeft al 13 albums op zijn naam staan en zijn muziek valt erg moeilijk in een hoek te drukken. Folk, experimentele blues en orkestrale pop.

Nog één tip dan. Zaterdag 10 april spelen The Mad Trist en het Belgische The Van Jets om 22u in de Merleyn. The Mad Trist is een eigenwijze Maastrichtse band die zeer catchy nummers maken met af en toe een dikke, vette stoner-riff er tussendoor. Klinkt dat als een bekend Nijmeegs recept? Ja dat klopt, hun goed klinkende en goed ontvangen debuut-cd is dan ook geproduceerd door Torre Florim van De Staat. The Van Jets komen uit Oostende en daardoor zijn ze eigenlijk al überhip. Dit komt natuurlijk vooral doordat de muziekgeschiedenis Marvin Gaye ooit in Oostende geplaatst heeft voor hij door zijn eigen vader overhoop geschoten werd. Op hun nieuwe plaat Cat Fit Fury zijn zowel invloeden te ontdekken van bijvoorbeeld Wolfmother en David Bowie ten tijde van Ziggy Stardust als van menig garagepunkbandje. De Van Jets hebben Rock Werchter, Pukkelpop en Dour al plat gespeeld en getoerd in Oostenrijk, Frankrijk en België. Komt dat zien en beluisteren, mensen. Na deze fijne bands is er dansen met DJ Clay, die een eclectische mix van gitaarrock, hiphop en allerhande andere vloervullers draait. Lekker ouderwets dus.

Tekst: Tonnis van der Luit

Op 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen lees je alles over de regionale popmuziekscene: recensies van de leukste optredens, cd- en demobesprekingen van de beste lokale bands en natuurlijk het laatste muzieknieuws uit jouw regio. Klik hier voor de complete concertagenda van deze week.