Week 19: De Roos van Nijmegen en experiment met Bear In Heaven!

Als deze tip op het net geslingerd wordt hebben jullie de Canadese singer-songwriter Octoberman gemist. Hij stond zondagavond samen met Sophie Veline, een jonge Nederlandse zangeres die prachtig zingt over dromen, liefde en stromende regen, op de bühne in de Onderbroek. Gelukkig gaat het woensdagavond weer goed komen met Bear In Heaven. Deze vier heren uit Brooklyn maken een bombastische mix van synthpop, krautrock, psychedelica en elektronica. Hun tweede album Beast Rest Forth Mouth is net uit op het Hometapes label waar ook Megafaun en Pattern Is Movement hun albums uitbrachten. Denk aan hippe bands als The Antlers en Wild Beasts of zo u wilt oude helden als Young Marble Giants en My Bloody Valentine: een dikke geluidsmuur dus met prachtige melodieën. De Nieuw-Zeelandse Bachelorette tapt uit hetzelfde vaatje als Stereolab, verstilde elektronica met vervreemdende synths en gorgelende orgeltjes. Ze omschrijft haar invloeden zelf als het verliefd zijn op een computer na een paar paddo’s teveel.

En donderdag is het dan eindelijk zover: de finale van de Roos van Nijmegen. Zoals vanouds op hemelvaartsdag. Altijd leuk verzamelde ouders, tantes, opa’s, oma’s, vrienden en vriendinnen te zien, die om het hardst klappen en schreeuwen als hun geliefden het podium betreden. Maar nu even serieus want vanavond staan er vier knalgoede bands uit Nijmegen en omstreken op de planken. Na drie voorrondes heeft een vakkundige jury vier bands uitgekozen die vanavond gaan strijden om te gekke prijzen. Divided by hearts is een frisse emorock-band, Easy Trigger een bluesy stonerrockgezelschap met vette gitaren, knorrende baslijnen en strakke drums, Liquid Snow, de winnaars van Pocketpop 2009 en finalisten van de Gesel van Gelderland en Duke Jonn, een feestelijke band die stijlen als blues, funk, reggae en zelfs hiphop met elkaar kruist tot een zomers geheel. De dag er na kun je wederom naar Roosje om je te verliezen in de dromerige sprookjeswereld van het Deense Efterklang en Heather Woods Broderick. Prachtige folk en experimentele groeibriljantjes!

Op zaterdag keren we weer teug naar de harde werkelijkheid van de straat en dalen we de trappen af van de Onderbroek. Vanavond staan daar twee giganten van de Amerikaanse hiphop- underground: Matterhorn en DJ Pain. Deze mannen maken rauwe hiphop en exotische elektronica op de juiste Do It Yourself- manier. Matterhorn is berucht om zijn optredens en razendsnel op de sampler. Zijn homie vanavond is DJ Pain, die al jarenlang actief is in de hiphop underground als producer en beatbakker.

Tekst: Tonnis van der Luit

Op 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen lees je alles over de regionale popmuziekscene: recensies van de leukste optredens, cd- en demobesprekingen van de beste lokale bands en natuurlijk het laatste muzieknieuws uit jouw regio. Klik hier voor de complete concertagenda van deze week.