Ragweek: Gebarentaal voor studenten

Het is weer Ragweek en dus staat de campus van 9 tot en met 16 april in het teken van bier drinken, liedjes zingen en sporten voor het goede doel. ANS bezoekt de leukste acties en doet verslag. Vandaag: bier bestellen met je handen.

'Het lijkt het nieuws met doventolk wel', merkt een van de aanwezigen bij de cursus Gebarentaal voor Studenten op. Aleth Wormgoor, die samen met mede-student Leanne Wolfs de cursus geeft, spreekt geen woord zonder met haar handen te wapperen. In het kader van het goede doel, de Eardrop Stichting, zullen de aanwezige studenten in een stoomcursus leren hoe zij in gebarentaal hun naam spellen, bier bestellen en iemands telefoonnummer vragen.

Voordat er wordt begonnen, moet eerst een warming-up worden gedaan voor polsen en vingers. Hoewel eerst wordt gegrinnikt, blijkt dit geen overbodige luxe: bij het leren van het dovenalfabet raken vingers al aardig in de knoop en blijkt vingerlenigheid toch nog een gave. Na de gefrustreerde kreten is het tijd voor vermaak met namen van bekendheden, die ieder een eigen 'dovennaam' hebben. Willem-Alexander wordt aangeduid met het het uitbeelden van zijn bolle wangen en Bert (van Ernie) uiteraard door een streep te trekken op wenkbrauwhoogte.

Tot slot het studentikoze werk: de doventaal voor in de kroeg. Het bestellen van een biertje is gemakkelijk, maar volgens sommigen toch te gecompliceerd. 'Je kunt toch gewoon een vinger opsteken naar de barman?' Dat is echter niet hoe het in de dovenkroeg werkt: het gebaar voor 'bier' blijkt een tapbeweging en voor wijn giet je met je duim, wijsvinger en middelvinger een fictief glas over je schouder leeg. 'Deze vind ik persoonlijk een beetje vies', waarschuwt Leanne als er Bailey's moet worden besteld. Waarom? Kijk het filmpje hier (in het rijtje links even zoeken). De vijf minuten die over zijn aan het einde worden - hoe kan het ook anders - door de geïnteresseerden gebruikt om naar scheldwoorden te vragen. Vooral het woord 'slet' heeft een zeer innovatieve invulling gekregen: twee naar beneden wijzende vingers gaan heen en weer over de opwijzende vingers van de andere hand. 'Ik snap het, dat zijn meerdere...' merkt een oplettende cursist op. Juist, genoeg geleerd voor vandaag. De kleine groep levert tevreden zijn vrijwillige bijdrage en de Ragweek is weer een paar euro rijker.

Wil jij ook een activiteit bijwonen en tegelijkertijd een goed zelfbeeld kweken? Klik hier voor het volledige Ragweek-programma.