Kunstenaarsprofiel Bas van der Schot

Bas van der Schot (1971) is politiek cartoonist. Zijn platen verschijnen onder andere in Vrij Nederland, NRC Handelsblad en nrc.next. Voor de middenpagina van de maart-ANS peinst hij over de waarde van de politieke prent in de huidige maatschappij.

Vooropleiding Als tekenaar autodidact, afgestudeerd op ontwikkelingsvraagstukken en de ideeën van Gandhi aan de Universiteit van Amsterdam.

Middenpagina Voor de middenpagina wilde ik nadenken over de waarde van de politieke tekening in deze tijd. Is er een vorm waarin moralisme nog werkt? Het leek me interessant om iets van de gedachtegang van een politieke tekenaar te vertellen aan de hand van cartoons. Ook om te laten zien wat een zoektocht het ook is.

De middenpagina

De ongrijpbaarheid van humor De ongrijpbaarheid van humor blijft voor mij iets magisch. De laatste jaren probeer ik meer naar eenvoudige beelden te zoeken. Hoe minder tekst, hoe beter. De grafische kant is voor mij steeds belangrijker geworden. Ook omdat ik steeds meer illustraties ben gaan maken.

Recente projecten Ik teken nu minder over individuele politici, meer over de invloed van de politiek op het dagelijks leven en over algemene maatschappelijke ontwikkelingen (economie, media). Er zijn veel tekenaars die ik bewonder. Op dit moment is de Amerikaanse tekenaar William Steig een grote inspiratiebron: een prachtige, spontane tekenstijl en fantastische kleuren. Twee andere grootmeesters, ook echte beeldfilosofen: Saul Steinberg en Jean-Jacques Sempé. Interessant voor mij dat je ook kan nadenken met lijnen en vormen, niet alleen met taal. Ik vind het ook heel bijzonder dat (getekende) humor over taalgrenzen heen kan reiken en begrepen kan worden door mensen met een heel andere achtergrond en cultuur.

Mijn idee voor komende tijd is om meer te tekenen, zonder expliciete opdrachten. Geen idee wat daaruit gaat komen. Voor alsnog ontbreekt de tijd en energie mij. Ik zou ook wel meer covers willen gaan maken en misschien ook eens een poster.