Kunstenaarsprofiel - Elke Donders

Elke Donders is als illustratrice verbonden aan het Kunstenaarsplatform De Kapsalon. Voor de middenpagina van de april-ANS dompelde ze zich nog eenmaal onder in haar jeugdherinneringen.

Vooropleiding Ik studeer Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en zit nu in mijn afstudeerjaar. Hiervoor heb ik Grafisch Vormgeven gestudeerd aan het Sint Lucas in Boxtel en ik heb ook een halfjaar aan het College Of Fine Arts in Sydney gestudeerd.

Middenpagina De vraag was of ik voor het thema nostalgie/jeugdsentiment de middenpagina wilde maken, daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Het werd een duik in mijn jeugd en ook in dat van anderen, want het leverde gezellige avonden met vrienden op, waar YouTube overuren begon te draaien. Terug in de tijd met tekenfilms, tv-series en muziek. Mijn middenpagina is hier een overzicht van geworden. Ik heb besloten om niet het letterlijke uiterlijk van personages te gebruiken maar meer de vorm ervan en de herkenningspunten die ik me herinner. Daardoor is het geen standaard collage geworden en is het nog steeds mijn jeugdsentiment, maar wel een jeugdsentiment die ik met velen kan delen als zij ook dingen ervan herkennen.

Kleur en vorm Mijn inspiratie haal ik vooral uit vormen en kleuren, en die kom je overal tegen, dus ik kan op elk moment door van alles geïnspireerd worden. Ook dieren zijn vaak een inspiratiebron voor me, wat voor bizarre beesten er op de wereld rondlopen, ik kan mijn ogen soms niet geloven. Dieren hebben vaak prachtige vormen en kleurencombinaties. En ook de mens vind ik erg inspirerend, de emoties, het lichaam en wat we dragen als kleding. Hoe kleding ontwerpers bezig zijn met de vorm van het lichaam en met kleuren, dat vind ik erg interessant en ook het gebruik van patronen op kleding. Zelf ontwerp ik graag patronen, niet speciaal voor kleding maar in het algemeen, omdat ik me dan bezig kan houden met vormen en structuren. Inspiratie is echt overal uit te halen. Ik heb een serie foto’s gemaakt in Sydney van gebouwen en hun structuren. Uren kan ik doorbrengen met het bekijken van gebouwen, objecten, mensen en dieren.

Projecten Het afgelopen jaar heb ik veel samengewerkt met Kunstplatform De Kapsalon, een Rotterdams platform opgericht door twee autonoom studenten. Ze organiseren workshops, exposities en festivals en doen dit samen met beginnende kunstenaars uit verschillende disciplines. Zo heb ik een eigen expositie in hun galerie gehad en hebben ze met de Rotterdamse museumnacht het Centrum Beeldende Kunst omgetoverd tot een minifestival met muziek, theater en performances en ik heb meegeholpen met het decor en de promotie. De komende tijd zal ik me vooral op mijn afstuderen gaan focussen. Daarna zie ik wel weer wat voor spannende projecten er op mijn weg komen.