Kunstenaarsprofiel - Henk Braam

Henk Braam is als documentaire- en reportagefotograaf werkzaam en woonachtig in Nijmegen. Voor de middenpagina van de introductie-ANS fotografeerde hij in de binnenstad.

Vooropleiding Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem

Middenpagina Deze foto is gemaakt onderaan de Kronenburgerpark, vlak bij waar ik woonde. Elke dag kwam ik Toon en zijn onafscheidelijke driewieler tegen in het park. Toon, die spastisch ter wereld kwam, was ook nog eens dakloos. Dat fascineerde mij enorm, dat een gehandicapte man een vrij en dakloos leven kon leiden. Twee jaar lang heb ik Toon met mijn camera gevolgd. Hoogtepunten en dieptepunten uit zijn leven heb ik op film vastgelegd. Tegenwoordig woont Toon in een opvanghuis, waar hij zijn eigen kamer heeft.

Interesses Normaal gesproken ben ik werkzaam in Nijmegen, maar ik reis ook vaak in opdracht naar conflictgebieden voor organisaties als Artsen zonder Grenzen. Ik ben geboren en getogen in Zambia, Afrika, waardoor ik me overal thuis voel, maar het meest thuis voel ik me in de Keizerstad. Mijn studio is de wereld om mij heen.

Het mooie van documentairefotografie is, dat ik mijn eigen leven vast aan het leggen ben. Mijn vrije tijd vul ik met het uitoefenen van een bijna uitgestorven beroep: dat van straatfotograaf. Ik werk het liefst met kleine, onopvallende camera's en fotografeer bij voorkeur in zwart-wit. Mensen vormen het doelwit. Ik probeer mijn foto's te laten kenmerken door humor, toeval en mooi lichtgebruik. Foto's achteraf bewerken met Photoshop is uit den boze. Andere interesses van mij zijn striptekenen en voor deejay spelen. Op mijn blog plaats ik elke dag een andere foto.