Kunstenaarsprofiel - Jord Jansen

Jord Jansen is geboren en opgegroeid in Nijmegen. Zijn hele leven staat onder invloed van muziek en kunst. Voor ANS tekende en inkte hij de middenpagina met de hand, omdat hij zo min mogelijk gebruik wenst te maken van de computer.

Vooropleiding Design Academy in Eindhoven met de richting 'Man and Communications'. Dit is een afdeling waar vooral gelet wordt op hoe een opdracht gecommuniceerd wordt. Er wordt hier dan ook veel grafisch werk afgeleverd.

Middenpagina De middenpagina staat voor een niet stoppende groei. Op het moment gebeurt er veel in mijn leven, aangezien ik net afgestudeerd ben. Het opzetten van nieuwe dingen en het beƫindigen van oude zaken brengt veel teweeg. Het kan aan de ene kant erg jammer zijn leuke dingen te moeten afsluiten, maar tegelijkertijd kan dit ook heel erg bevredigend werken. Wil je immers iets bereiken, dan moet je niet stil blijven staan. Vandaar de tekst: 'Growth never stops'.

Verder ben ik momenteel veel met vrouwengezichten bezig, het liefst met sprekende gezichten, dus niet met het zoveelste mooie vrouwenkoppie. De portretten moeten een bepaalde interessante uitdrukking hebben, die een bepaalde vraag oproept. In al mijn werk komt ook een voorliefde voor jugendstil naar voren. Dit is geen bewuste knipoog naar Mucha (ook al bewonder ik zijn werk), maar gebeurt min of meer onbewust. Ik houd erg van versiersels en natuurlijke vormen. De uitspraak 'less is more' gaat voor mij dan ook niet altijd op.

Aangezien ik altijd een slechte verhouding met computers heb gehad (ze stoppen vrij snel met werken), doe ik zoveel mogelijk met de hand. Ik begin met schetsen, dit werk ik uit op het liefst bristol met inkt. Aangezien ik op kleiner formaat nog niet goed met kleuren ben, ben ik op het moment erg veel bezig me te ontwikkelen. Dit doe ik momenteel nog wel op de computer, maar zodra mijn technieken als aquarel of andere kleur technieken goed genoeg zijn, zal ik snel overstappen.

Interesses Het zal niet als een verrassing overkomen dat een grote interesse inderdaad in de jugendstil ligt. Onlangs omschreef iemand mijn werk als 'dark jugenstil', wat ik wel een mooie omschrijving vind. Verder ligt mijn interesse erg in de muziek (metal, punk, hardrock, stoner, doom etc) en hier doe ik dan ook een en ander voor. Onder andere voor mijn eigen band Bandito doe ik het artwork. Ook voor optredens maak ik graag posters.

Andere interesses zijn strips, waar ik veel aan heb gehad. Ik hoop in de toekomst ooit nog een stripverhaal uit te brengen. Mijn laatste grote passie is typografie, ik vind het dan ook erg gaaf om deze passie met mijn illustratiewerk te combineren.

Recente bezigheden Een van mijn laatste projecten is mijn eigen werk op de markt een gezicht geven. Hier heb ik dan ook een beeldmerk voor gemaakt:

Ook voor Nijmegen Rock City heb ik een t-shirt ontwerp gemaakt, deze was speciaal voor de Affaire. Als je goed kijkt dan zie je ook dat de twee vogel schedels samen de twee ff-en van het Affaire-logo vormen. Ik ben nu weer bezig met het volgende logo voor Nijmegen Rock City.

En ik maak zoveel mogelijk posters voor optredens van mijn band, dit vind ik een erg mooie bezigheid omdat het de ultieme manier is van typografische elementen met illustratie mengen. Voor meer informatie kun je kijken op mijn website jordjansen.nl.