Kunstenaarsprofiel: Jelmer Noordeman

Vooropleiding HBO Kunstacademie Willem de Kooning academie WDKA Rotterdam, richting Illustratie, 2010 afgestudeerd. MBO Hout en meubilerings college Amsterdam, richting meubelmaken, 2005 afgestudeerd. VBO Elektrotechniek Arnhem afgestudeerd 1999.

Interesses Ik heb een brede interesse in van alles. Wat deze dingen gemeen hebben, is dat ze altijd een bepaalde lading hebben: Ik houd van rauw, vreemd, het buitengewone en oprechtheid. Ook houd ik er van als iets niet perfect is. Iets dat bijvoorbeeld door mensenhanden gemaakt is, heeft - meestal - een hoop kleine imperfecties die het juist levendig maken. Slijtage heeft dat ook. Deze dingen trekken me aan op straat en komen terug in mijn interesse voor illustratie, kunst en muziek.

Middenpagina "Zoals atlas de wereld draagt, zo houdt deze meneer de tijd in stand."

De Illustratie gaat over tijd, iets waar ik de laatste tijd veel aan moet denken. Ik bedacht me hoe de tijd er uit zou zien.


De middenpagina van de februari-ANS van 2011

Recente projecten Pas heb ik de catalogus voor Ongekend Young Masters @ Auction ontworpen. Ongekend zet jonge talentvolle kunstenaars in de schijnwerpers. Gelijktijdig met ART Rotterdam is er een expositie met als afsluiter de veiling.

De catalogus moest dus jong zijn, vanwege de kunstenaars. Maar ook serieus zijn, vanwege de Kunst verzamelaars en kopers. Ik ben erg te vrede hoe ik deze elementen heb weten samen te smelten. Dit heb ik gedaan door speels met strakke vormen om te gaan. Op de voorkant is dat ook gelijk te zien. De intentie van de letters is stak maar zijn allemaal door mij met de hand getekend en ontworpen. Ook in het binnen werk zijn alle namen van de kunstenaars geschreven met een door mij ontworpen lettertype. Ik heb als steunkleur een felle blauw gebruikt die energiek is maar ook weer een beetje zakelijk is. Deze editie van Ongekend telt meer dan 45 kunstenaars.

Ook heb ik onlangs een aantal nieuwe Zeefdrukken gemaakt.

Deze twee zeefdrukken komen uit een serie waarbij ik me heb laten inspireren door speelgoed en designer toys, speelgoed voor volwassenen waar je eigenlijk alleen naar kijkt en niet mee speelt. Deze gedachte was de aanleiding te onderzoeken wat speelgoed nu eigenlijk is. Door speelgoed soms zelfs letterlijk te ontleden, onderzocht ik waar het speelgoed eindigt en de werkelijkheid begint.

X-box is afgeleid van de therm "Playstation effect", oorlogsvoering achter een beeldscherm.

Pyromat is een samenstelling van de twee woorden Pyromaan en Automaat.

Deze tekening met als naam Lading is gemaakt voor de uitnodiging van de gelijknamige expositie. We hadden de expositie zo genoemd omdat al het getoonde beeld enigzins beladen was en vaak ook een stapeling aan beelden. Tijdens het tekenen hadden we een youtube playlist van allerlei ergste stukjes uit de Hellraiser films op staan, om een beetje in de sfeer te komen.

Koen en ik werken vaker samen en waaruit een flinke serie zeefdrukken is ontstaan. Vandaar dat we al heel snel bedachten we dat deze tekening wederom uitgevoerd moest worden als zeefdruk. Tot nu toe maakten we een zeer klein aantal drukgangen, maar van deze een grotere oplage van 47 stuks gemaakt.

Klik hier voor alle artikelen van de ANS van februari 2011.